Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-6495

van Bert Anciaux (sp.a) d.d. 15 juni 2012

aan de minister van Justitie

Gevangenissen - Aanvraag voor bijstand of een onderhoud - "Rapportbriefjes" - Cipiers

strafgevangenis
gedetineerde
geestelijke gezondheid
psychologie
gevangenispersoneel

Chronologie

15/6/2012Verzending vraag
22/8/2012Antwoord

Vraag nr. 5-6495 d.d. 15 juni 2012 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Gedetineerden met een vraag voor bijvoorbeeld een onderhoud met de psychosociale dienst of andere vormen van hulp of bijstand, moeten die vraag door middel van een zogenaamd rapportbriefje aan de gevangenisleiding kenbaar maken. De gedetineerde overhandigt dit briefje aan een cipier, die voor de verdere bezorging instaat.

Blijkens nogal wat getuigenissen kan dit systeem in sommige gevallen erg falen. Dit is zeker het geval indien de cipier die het rapportbriefje ontvangt de gedetineerde niet goed gezind is of vreest dat de vraag om een onderhoud bijvoorbeeld over onaangepast gedrag van deze of een andere cipier gaat .

Hierover de volgende vragen:

1) Bevestigt de geachte minister de gang van zaken waarbij een gedetineerde moet gebruik maken van een rapportbriefje dat via afgifte aan een cipier zijn weg naar een opvolging vindt ?

2) Beaamt zij dat dit systeem bijzonder ineffectief kan worden indien de cipier in kwestie de gedetineerde die dienst - om welke reden dan ook - niet wil gunnen?

3) Bestaan er systemen die de gedetineerde meer rechten geven die waarborgen dat zijn vraag - via zo een rapportbriefje - snel bij de juiste personen belandt? Wordt er aan een beter systeem gewerkt? Kan de geachte minister al concrete voorstellen en termijnen formuleren in dat verband?

Antwoord ontvangen op 22 augustus 2012 :

De gedetineerde kan een onderhoud met de verschillende diensten binnen de gevangenis (directie, psychosociale dienst, griffie, boekhouding,…) aanvragen via een rapportbriefje dat aan de penitentiaire beambte wordt overhandigd. Er kan echter van worden uitgegaan dat het penitentiair personeel professioneel is, en haar werk naar behoren uitvoert. Indien een gedetineerde hieromtrent problemen zou ondervinden, kan het rapportbriefje aan een andere penitentiaire beambte, of de penitentiaire assistent, worden overhandigd. De gedetineerde is bovendien niet noodzakelijk verplicht om zijn vraag of het onderwerp van zijn onderhoud op het rapportbriefje zelf te vermelden.