Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-6457

van Bert Anciaux (sp.a) d.d. 12 juni 2012

aan de minister van Justitie

Gevangenissen - Gezondheidszorg - Overheveling bevoegdheden naar Volksgezondheid - Stand van zaken - Federaal agentschap - Les Marronniers

gezondheidsverzorging
gedetineerde
strafgevangenis
opname in psychiatrische kliniek

Chronologie

12/6/2012Verzending vraag
24/7/2013Rappel
13/12/2013Herkwalificatie
6/1/2014Antwoord

Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 5-6456
Geherkwalificeerd als : vraag om uitleg 5-4516

Vraag nr. 5-6457 d.d. 12 juni 2012 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

De Raad van Europa, de penitentiaire gezondheidsraad, het Europees Comité voor de Preventie van Folteringen, Onmenselijke of Vernederende Behandeling of Bestraffing (CPT) en een heleboel middenveldorganisaties en belanghebbenden vragen gezamenlijk een overheveling van de bevoegdheden voor de gezondheidszorg in de gevangenissen naar de Federale Overheidsdienst (FOD) Volksgezondheid.

Gezondheidzorg behoort namelijk niet tot de kernactiviteiten van de FOD Justitie. Dat leidt vaak tot verkeerde, ondoordachte aanbevelingen en tot de onderfinanciering van de gezondheidsdiensten in de gevangenissen. Bovendien liggen de kosten er doorgaans veel hoger en is de kwaliteit van de zorg ondermaats.

Hierover de volgende vragen:

1) Beaamt de geachte minister dat het voor een optimale werking van de gezondheidsdiensten in de gevangenissen nodig en nuttig is om ze onder de vleugels van FOD Volksgezondheid en/of de gemeenschappen te plaatsen?

2) Plegen Justitie en Volkgezondheid hierover, enerzijds, overleg met elkaar en, anderzijds, overleg met de Gemeenschappen? Zo ja, met welke resultaten? Zo neen, overweegt de geachte minister dit overleg alsnog op te starten?

3) Bestaat er specifiek overleg over de verzorging van geïnterneerden, aangezien hun zorgsituatie vele malen complexer is?

4) Welke samenwerkingsakkoorden bestaan er reeds tussen Justitie en Volksgezondheid en met de Gemeenschappen? Hoe evalueert de geachte minister die samenwerking? Overweegt ze om de bestaande samenwerking te veralgemenen en/of uit te breiden naar andere instellingen/terreinen?

5) Wat denkt ze ervan om een federaal agentschap op te richten dat zich specifiek op de zorg voor gedetineerden en geïnterneerden richt? Hebben Justitie en Volksgezondheid hierover al overleg gepleegd?

6) De instelling ter bescherming van de maatschappij (IBM) te Doornik, Les Marronniers, werd gedefederaliseerd en kwam onder de bevoegdheid van de Franse Gemeenschap. De FOD Justitie betaalt enkel nog de rekening. De situatie inzake infrastructuur, verzorging en begeleiding is er sindsdien aanzienlijk verbeterd. Waarom zijn alleen Les Marronniers overgeheveld naar de Franse gemeenschap? Waarom blijven andere instellingen voor sociaal verweer onder Justitie? Wat was/is de reden van deze sui generis aanpak?

Antwoord ontvangen op 6 januari 2014 :

1. Er gaan inderdaad stemmen op om de gezondheidszorg van gedetineerden over te hevelen naar de Federale Overheidsdienst (FOD) Volksgezondheid en/of de gemeenschappen, elk voor de domeinen waarbinnen zij bevoegd zijn of zullen worden (cf. regeerakkoord met betrekking tot de communautarisering). Ik ben bereid het debat aan te gaan – zonder vooringenomenheid echter met betrekking tot de conclusie – over wat de beste manier is om de kwaliteit, efficiëntie en betaalbaarheid van de gezondheidszorg in de gevangenissen te garanderen.

2. De Regering heeft reeds een eerste stap in deze richting genomen, doordat bij de FPC’s de beveiligingsfunctie ten laste is van justitie, en de zorgfunctie ten laster van het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeits-verzekering (RIZIV) De uitbating van de FPC’s zal ook gebeuren in overleg tussen de administraties van sociale zaken en de penitentiaire inrichtingen. Wij staan open voor een meer verregaande organisatie van de zorgfunctie binnen de gevangenissen door enerzijds Volksgezondheid en de Gemeenschappen, maar zijn ons er uiteraard van bewust dat er ook een budgettaire component aan dit debat verbonden is.

3. Dit specifieke overleg bestaat inderdaad en is er op gericht het hulpaanbod en de capaciteit in het extern zorgcircuit voor geïnterneerden te vergroten. Naast een studie die in partnerschap met de FOD Volksgezondheid wordt gevoerd en die als doel het profiel van de geïnterneerden die in instellingen van de FOD Justitie verblijven helder in kaart te brengen teneinde op termijn hun ten laste neming en hun interneringstraject te verbeteren, kreeg dit overleg ook concreet vorm in de oprichting van de functies van coördinatoren voor het netwerk internering (FOD Volksgezondheid) en coördinatoren externe zorgcircuit geïnterneerden (FOD Justitie) per ressort van een hof van beroep. De voornaamste doelstelling van deze coördinatiefuncties bestaat erin het “doorstroomprobleem” in het interneringstraject aan te pakken en een rol als “facilitator” te spelen voor de samenwerking tussen de partners van justitie en volksgezondheid. Ook de gemeenschappen worden ten andere betrokken bij dit overleg.

4. a) Voor de samenwerking met Volksgezondheid kan verwezen worden naar het antwoord op vraag 3.

Daarnaast kan ook gewezen worden op de bij wet vastgestelde financiële tussenkomst die door het RIZIV wordt verleend in

De uitgaven die voormelde plafonds overschrijden, vallen ten laste van Justitie.

b) Voor wat de samenwerking met de gemeenschappen betreft, zijn er verschillende voorbeelden in Vlaanderen zowel als in Wallonië van lokale samenwerkingsverbanden waarbij door de gemeenschappen erkende of gesubsidieerde instanties nauw samenwerken met of aanwezig zijn binnen inrichtingen van de FOD Justitie.

5. De oprichting van een nieuwe en aparte overheidsinstantie leidt niet altijd tot een betere dienst- verlening, zoals de ervaring leert.

6. Dat het ziekenhuis 'Les Marronniers' te Doornik onder de bevoegdheid van het Waals Gewest valt, heeft historische redenen: in 1951 kwam de instelling onder de voogdij van de minister van Volksgezondheid te staan en vervolgens werd het door verschillende institutionele hervormingen overgeheveld naar de Franse Gemeenschap (in 1981) en naar het Waalse Gewest (in 1996). Het gaat om een ziekenhuis waarvan verschillende afdelingen geen bijzonder verband met de bescherming van de maatschappij hebben.