Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-6445

van Nele Lijnen (Open Vld) d.d. 12 juni 2012

aan de vice-eersteminister en minister van Binnenlandse Zaken en Gelijke Kansen

Politie - Slachtoffer van agressie en geweld - Gevolgen - Stand van zaken - Bescherming en preventie - Nederlands stappenplan van de Arbeidsinspectie

Nederland
lichamelijk geweld
geweld
politie
absenteïsme
arbeidsinspectie
actieprogramma

Chronologie

12/6/2012Verzending vraag
26/10/2012Antwoord

Vraag nr. 5-6445 d.d. 12 juni 2012 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Agressie en geweld zijn onlosmakelijk verbonden met het werkterrein van de politie. Steeds vaker worden agenten zelf ook geconfronteerd met agressief gedrag van burgers. De gevolgen hiervan kunnen zowel voor de medewerker als voor de organisatie ingrijpend zijn. Mogelijke gevolgen zijn: angst om op te treden, verzuim, ziekte, stress en vertrek van medewerkers.

De werkgever is verantwoordelijk voor het nemen van maatregelen ter voorkoming van agressie en geweld. Van september tot en met november 2011 heeft de Nederlandse Arbeidsinspectie bij de politiekorpsen controles uitgevoerd om na te gaan of medewerkers voldoende beschermd werden tegen agressie en geweld. Resultaten uit deze inspectieronde zullen in het voorjaar 2012 bekend gemaakt worden.

Daarnaast heeft de Arbeidsinspectie een speciaal digitaal stappenplan ontwikkeld, waarmee de politie het beleid ten aanzien van agressie en geweld en de bijhorende maatregelen voor hun organisatie in kaart kunt brengen. U vindt dit uitgebreide stappenplan op www.zelfinspectie.nl

Ik heb volgende vragen aan de minister:

1) Hoeveel agenten werden respectievelijk in de jaren 2009, 2010 en 2011 het slachtoffer van agressief gedrag van burgers? Hoeveel gewonden vielen er op jaarbasis voor diezelfde jaren ? Hoeveel werkuren in fulltime equivalenten gingen hierdoor verloren, door ziekte, herstel enzovoort?

2) Hoeveel agenten kwamen te overlijden of raakten zwaargewond in de jaren 2009, 2010 en 2011? Kan de minister deze cijfers duiden?

3) Hoe reageert zij op het digitaal stappenplan waarmee de (lokale) politie het beleid ten aanzien van agressie en geweld en de bijhorende maatregelen voor hun organisatie in kaart kan brengen? Is zij hier voorstander van en overweegt zij een gelijkaardig initiatief in ons land? Zo ja, wanneer en waar? Zo neen, waarom niet?

Antwoord ontvangen op 26 oktober 2012 :

1. Het Fonds voor Arbeidsongevallen (FAO) heeft de volgende gegevens verstrekt, op basis van de informatie van de federale politie en de lokale politie conform het koninklijk besluit (KB) van 19 april 1999 tot vaststelling van de over te dragen elementen van de ongevalsaangifte.

Het aantal arbeidsongevallen als gevolg van een agressie (gebaseerd op de Europese classificatie van afwijkingen: 83 (geweld, aanval, bedreiging - van mensen buiten het bedrijf aan de slachtoffers in hun functie), zonder onderscheid tussen het werk en de weg naar het werk (gezien het feit dat dit soort risico's in alle omstandigheden voorkomen kan) code) is bepaald op:


2009

2010

2011

Federale politie

92

84

De gegevens zijn nog niet beschikbaar

Lokale politie

1.320

1.187

Totaal

1.412

1.271

Het aantal verloren dagen, ingevolge een agressie, is (op dezelfde basis) is bepaald op:


2009

2010

2011

Federale politie

1.168

1.079

De gegevens zijn nog niet beschikbaar

Lokale politie

2.291

1.387

Onder verloren dagen begrijpt men de dagen verloren tijdens het jaar van het ongeval. Het FAO beschikt niet over informatie over het totaal aantal verloren dagen (gecumuleerd over verschillende jaren).

2. Gedurende de periode 2009-2010 werd, ingevolge agressie, één enkel dodelijk ongeval vastgesteld (in 2010).

De gegevens voor 2011 zijn nog niet beschikbaar.

3. Ik verwijs naar het regeerakkoord van 1 december 2011 dat bepaalt dat “De regering zal haar strijd tegen geweld op politieagenten, op leden van de hulpdiensten en op dragers van het openbaar gezag of van de openbare macht opvoeren en hiervoor een globale aanpak uitwerken.” en naar mijn algemene beleidsnota van 30 december 2011, waarin wordt bepaald dat “De strijd tegen geweld op politieagenten, op leden van de hulpdiensten en op dragers van het openbaar gezag of van de openbare macht zal al onze aandacht krijgen. Daarbij wordt concreet gedacht aan een handboek dat het politiemanagement moet helpen bij het aanbieden van de gepaste ondersteuning van de door geweld getroffen medewerker, en dit zowel op het ogenblik van de feiten als op middellange en lange termijn.”.

Ik heb in dit verband op 6 september 2012 de verschillende partners van een werkgroep (Binnenlandse Zaken, Justitie, de federale en de lokale politie en de representatieve vakbonden) ontmoet die dit handboek zal ontwikkelen, met onder meer richtlijnen, principes en afspraken over alle aspecten van de problematiek.