Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-6291

van Bert Anciaux (sp.a) d.d. 22 mei 2012

aan de minister van Justitie

De internationale samenwerking en het uitwisselen van juridische informatie

misdaadbestrijding
uitwisseling van informatie
strafblad
justitiële samenwerking
politiële samenwerking (EU)

Chronologie

22/5/2012Verzending vraag
5/6/2012Antwoord

Herkwalificatie van : vraag om uitleg 5-2209

Vraag nr. 5-6291 d.d. 22 mei 2012 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

In december 2010 stelde ik vraag nr. 5-669 aan de vorige minister van Justitie over de afschuwelijke pedofiliezaak in Nederland, waarbij tientallen baby's, peuters en kleuters werden misbruikt door een werknemer van een crèche. De dader werd eerder al in Duitsland voor pedofiele praktijken gearresteerd en veroordeeld. Na zijn verhuis naar Nederland, verdween hij uit het vizier van politie en Justitie. Ik peilde toen naar de mogelijkheid of een persoon die reeds bekend staat als pedofiel in het buitenland en er zelfs een veroordeling opliep, vrij zijn gang zou kunnen gaan in België, zonder dat Justitie en of de politiediensten op de hoogte zijn van dit verleden.

Het antwoord klonk onthutsend. De minister stelde dat criminelen zich op dit moment ook in België vrij eenvoudig van hun criminele verleden kunnen ontdoen: ze hoeven slechts van de ene naar de andere lidstaat te verhuizen.

Om aan die situatie te verhelpen, werd op Europees niveau ECRIS (European Criminal Records Information System, ofwel Europees Strafregister Informatiesysteem) in het vooruitzicht gesteld. Dat systeem zou in april 2012 volledig moeten geïmplementeerd zijn. Maar blijkbaar loopt het systeem sterke vertragingen op. Intussen werd er wel een proefproject opgezet met negen lidstaten, waaronder België, die onderling elektronisch gegevens uit de strafregisters uitwisselen. Het informatienetwerk is wel enkel voor gerechtelijke zaken en niet voor administratieve. De gemeentebesturen hebben bijgevolg geen toegang tot die informatie. Dat veroorzaakt uiteraard moeilijkheden als die gemeentebesturen uittreksels uit het strafregister (getuigschrift van goed zedelijk gedrag) uitreiken.

Met de recente pedofiliezaak betreffende de psychiatrische verpleger uit Asse werd deze problematiek plots weer zeer actueel. Ook hij zou in verschillende landen misbruiken hebben gepleegd. Ik ken de details van deze zaak (nog) niet, maar het staat buiten kijf dat (tijdige) gegevensuitwisseling cruciaal is om dat soort misdadigers zo vroeg mogelijk te ontdekken.

Beaamt de minister dat het ECRIS- systeem nog niet volledig operationeel is? Hoe verklaart de minister dit oponthoud en wanneer denkt de minister dat dit systeem volledig in gebruik zal zijn? Zullen gemeentebesturen (beperkte) toegang hebben tot dit systeem?

In welke mate en op welke wijze verloopt het proefproject met de negen lidstaten? Hoe beoordeelt de minister de werking van dit proefsysteem? Werd dit reeds geëvalueerd en met welke resultaten? Maken Justitie en de politiediensten hier ten volle gebruik van? Heeft de informatie die dit proefsysteem heeft geleverd er reeds toe geleid dat nieuwe politionele en gerechtelijke onderzoeken werden begonnen? Veroorzaakte de nieuwe informatie die het systeem heeft geleverd reeds nieuwe of betere politionele en gerechtelijke onderzoeken?

Antwoord ontvangen op 5 juni 2012 :

  1. Het “European Criminal Records Information System” (ECRIS)-systeem is momenteel operationeel in een beperkt aantal lidstaten van de Europese Unie. Omwille van technische redenen zal ECRIS in België eind juni 2012 operationeel zijn voor wat betreft de uitwisseling van uittreksels uit het strafregister en de geautomatiseerde ontvangst van veroordelingen uitgesproken in het buitenland tegen Belgen. Tegen 15 augustus zal België in staat zijn om ook de veroordelingen uitgesproken door een Belgische rechtsinstantie tegen onderdanen van één der lidstaten op elektronische wijze over te zenden aan de andere lidstaten. Dit uitstel van inwerkingstelling van ECRIS is te wijten aan het feit dat de modernisering van het Centraal Strafregister volop bezig is en dat een voorafgaande fase, zijnde een nieuwe informatica-omgeving, momenteel wordt gerealiseerd. De gemeentelijke administraties zullen geen directe toegang hebben tot het ECRIS-systeem, omdat de interconnectie voor iedere lidstaat verplicht langs de centrale autoriteit van dat land moet gebeuren. Over het algemeen is dit het nationale strafregister. Echter, de door de gemeentes afgeleverde uittreksels zullen steeds ook de in het buitenland uitgesproken veroordelingen bevatten, omdat de gemeentelijke administraties verbonden zullen zijn met het Centraal Strafregister en zo een volledig strafregister kunnen verkrijgen.

  2. In afwachting van de interconnectie via ECRIS, blijft België het “National Joint Registry” (NJR)-systeem verderzetten met de huidige partners (Frankrijk, Spanje, Duitsland, Luxemburg, Tsjechië, Nederland en het Verenigd Koninkrijk).

    Ik beschouw dit systeem als bijzonder efficiënt, gezien de uitwisselingen die we met de andere lidstaten hebben sinds de interconnectie. Onze magistraten vragen regelmatig uittreksels aan van het strafregister van het land van nationaliteit van de desbetreffende persoon.

    In 2011 werden 1 275 aanvragen tot uittreksel doorgestuurd naar onze zeven partners. Het merendeel van de aanvragen wordt verstuurd naar Frankrijk. Ik verduidelijk dat wij verbonden zijn met het Verenigd Koninkrijk sinds augustus 2011. Een diepgaandere studie werd nog niet uitgevoerd, maar zou moeten volgen op de inwerkingstelling van ECRIS.