Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-6283

van Bert Anciaux (sp.a) d.d. 22 mei 2012

aan de vice-eersteminister en minister van Binnenlandse Zaken en Gelijke Kansen

Het uitbesteden van politietaken aan particuliere beveiligingsbedrijven

beveiliging en bewaking
politie
gemeentepolitie
particuliere onderneming

Chronologie

22/5/2012Verzending vraag
16/7/2012Antwoord

Herkwalificatie van : vraag om uitleg 5-2048

Vraag nr. 5-6283 d.d. 22 mei 2012 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

De grote bewakingsfirma's in ons land zien in de crisis en de daarmee gepaard gaande besparingsrondes bij de overheid een opportuniteit om hun activiteiten uit te breiden. Ze hopen, in navolging van het Verenigd Koninkrijk, een aantal politietaken te kunnen overnemen, zoals bewakingsopdrachten, alcohol- en snelheidscontroles, gevangenentransport tot zelfs wijkpatrouilles. De firma's in kwestie laten zich inspireren door de passage uit het regeerakkoord die stelt dat de politie zich moet concentreren op haar kerntaken. Het transport van gedetineerden en de bewaking van gebouwen worden vermeld als voorbeelden die niet tot die taken horen.

Deze situatie baart zorgen. Voor het uitbesteden van sommige taken kan er enigszins begrip worden opgebracht, maar voor andere taken is uitbesteding onaanvaardbaar. De minister is zich ongetwijfeld bewust van het sluipende gevaar van het toepassen van een economische logica op sommige van de politionele opdrachten. Het privatiseren van een overheidsdienst klinkt relatief gemakkelijk, maar de privatisering terugdraaien, bijvoorbeeld als het misloopt – en dat gebeurt vaak – blijkt veel minder gemakkelijk. Daarnaast rijzen er allerlei vragen over legitimiteit en soevereiniteit. Deze discussie gaat fundamenteel over de kerntaken van de overheid en mag zich dus niet beperken tot besloten kamers. Ik dring er bijgevolg bij de minister sterk op aan om, indien er plannen zijn dienaangaande, het parlement daarbij nauw te betrekken.

In het regeerakkoord staat dat de federale regering de kerntaken van de politie zal herdefiniëren. Wat is de stand van zaken op dat punt? Wat behoort volgens de minister tot de kerntaken van de politie? Is de minister van mening dat taken zoals snelheid- en alcoholcontroles of wijkpatrouilles kunnen worden uitbesteed? Waar ligt de grens? Welke taken kunnen absoluut niet worden uitbesteed?

Voerde de minister hierover reeds gesprekken met de bewakingsfirma's of met hun beroepsvereniging aangaande deze kwestie? Zal de minister het Parlement tijdig en voldoende intensief in deze discussie betrekken?

Antwoord ontvangen op 16 juli 2012 :

De regeringsverklaring voorziet inderdaad dat de regering zal onderzoeken hoe de politie kan bevrijd worden van bepaalde taken, zodat ze zich beter kan concentreren op haar kerntaken. Ik heb mijn administratie de opdracht gegeven een werkgroep samen te stellen om deze denkoefening voor te bereiden, zodat de resultaten nog gedurende deze legislatuur kunnen worden gerealiseerd. Het is duidelijk dat het toezicht op het gedrag van burgers op de openbare weg een overheidsfunctie moet blijven en dat ook taken waarbij politiebevoegdheden moeten worden aangewend ook door politiediensten zullen moeten worden uitgeoefend. Er zal in ieder geval moeten blijken dat elke taakverschuiving een werkelijke ontlasting voor de politiediensten betekent en dat nieuwe taakbedelingen de kwaliteit en de efficiëntie van de dienstverlening aan de bevolking ten goede komt. De kwaliteit heeft zowel betrekking op de bescherming van de rechten van de burger, op de waarborg voor gelijke behandeling en op het voorkomen van ongewenste neveneffecten die zouden kunnen ontstaan, ingevolge financiële belangen.

Het is dus niet op basis van een aanbod van de private sector, dat in deze aangelegenheid een beleid zal worden uitgewerkt, maar de te volgen werkwijze zal vertrekken vanuit het publiek belang en de overheidsbehoeften. Het resultaat kan ook zijn dat niet enkel bewakingsondernemingen, maar ook andere publieke diensten, zoals gemeenschapswachten of CALOG-personeel, nieuwe taken krijgen toegewezen. Om deze reden is het vooralsnog voorbarig dat hierover nu reeds gesprekken zouden worden gevoerd met bewakingsfirma’s of hun beroepsvereniging. Ik zal het parlement inlichten over de beslissingen die de regering in dit dossier overweegt. Overigens dient de wet te worden gewijzigd indien zou overwogen worden bewakingsondernemingen te gelasten met nieuwe activiteiten, waardoor het de wetgever is die in laatste instantie de beslissing zal nemen.”