Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-6230

van Richard Miller (MR) d.d. 11 mei 2012

aan de vice-eersteminister en minister van Binnenlandse Zaken en Gelijke Kansen

De daling van België op de ranglijst van de persvrijheid

persvrijheid

Chronologie

11/5/2012Verzending vraag
31/7/2012Antwoord


Herkwalificatie van :

Vraag nr. 5-6230 d.d. 11 mei 2012 : (Vraag gesteld in het Frans)

Reporters zonder Grenzen (RZG) heeft een nieuwe rangschikking opgesteld voor de jaren 2011-2012 en België is daarin vier plaatsen gedaald. Het is van de zestiende naar de twintigste plaats verhuisd. Volgens de directeur van RZG-België, Olivier Basille, zou dit te wijten zijn aan “het klimaat van wantrouwen van de politiek ten opzichte van de pers” na de politieke crisis die ons land recentelijk heeft gekend, alsook aan het eenvoudige “automatische effect als gevolg van de stijging van andere landen in de rangschikking”.

Vier plaatsen verliezen in een rangschikking van negenenzeventig landen is niet alarmerend, vooral omdat we ons nog altijd bij de top twintig bevinden, namelijk in de categorie van landen waar de situatie als “goed” wordt beschouwd. Landen als Chili of de Verenigde Staten verliezen respectievelijk trouwens zevenenveertig en zevenentwintig plaatsen in die rangschikking. Toch hebben landen als Jamaica en Costa Rica ons voorbijgestoken en staan we ex-aequo met Namibië... Ik beweer uiteraard niet dat die landen een slecht imago hebben voor wat de persvrijheid betreft- hun plaats in de rangschikking 2011-2012 bewijst het tegendeel - en ik verheug me over hun vooruitgang op dat terrein. Dat is volgens RZG het bewijs dat de onafhankelijkheid van de pers slechts kan worden bewaard in sterke democratieën.

Ik wil er ook op wijzen dat het cordon sanitaire tegen de media in de Franse Gemeenschap een van de redenen is van onze daling in de rangschikking. RZG beschouwt dat als een vorm van censuur.

Mevrouw de minister, wat denkt u van de slechtere score van ons land in die rangschikking? Op welke manier kan ons land in de “goede” categorie, namelijk de top twintig, blijven? Het zou immers jammer zijn mochten we blijven dalen en terechtkomen in de categorie “vrij goed”.

Antwoord ontvangen op 31 juli 2012 :

Deze parlementaire vraag valt niet onder onze bevoegdheid, maar onder de bevoegdheid van de Gemeenschappen.