Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-6024

van Bart Tommelein (Open Vld) d.d. 30 maart 2012

aan de vice-eersteminister en minister van Financiën en Duurzame Ontwikkeling, belast met Ambtenarenzaken

Nationale Bank van België - Goudvoorraad - Fysieke bewaring - Kost van bewaring - Opbrengst van de uitleen

schatkist
centrale bank
deviezenreserve
goud

Chronologie

30/3/2012Verzending vraag
8/5/2012Antwoord

Vraag nr. 5-6024 d.d. 30 maart 2012 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Overeenkomstig artikel 9bis van de wet van 22 februari 1998 tot vaststelling van het organiek statuut van de Nationale Bank van België (NBB), worden de officiële externe reserves van de Belgische Staat, waartoe de goudvoorraad behoort, aangehouden en beheerd door de Nationale Bank. Minder duidelijk is echter waar het goud fysiek wordt opgeslagen. Die informatie is niet zonder belang gezien diverse Duitse kranten berichten dat Duitsland overweegt zijn goudvoorraad terug in eigen beheer te nemen en het fysiek op te slaan binnen zijn landsgrenzen. Ook andere landen overwegen dat.

Ik had hieromtrent dan ook graag volgende vragen voorgelegd aan de geachte minister:

1) Kan de NBB toelichten waar onze fysieke goudvoorraad wordt bewaard? Kan worden toegelicht om welke locaties (land, stad) het gaat alsook hoeveel waar ligt? Hoeveel bedraagt het totaal aantal ton goud?

2) Kan de NBB aangeven hoeveel de jaarlijkse kost van bewaring bedraagt?

3) In Nederland blijkt de goudvoorraad te worden uitgeleend tegen vergoeding. Kan u meedelen of ook de NBB een deel van haar goudvoorraad uitleent? Zo ja, hoeveel?

4) Kan u zeer gedetailleerd meedelen hoeveel het uitlenen van die goudvoorraad jaarlijks opbrengt?

Antwoord ontvangen op 8 mei 2012 :

1. De Nationale Bank van België (NBB) heeft op 28 maart 2012 haar jaarrekening over het boekjaar 2011 bekendgemaakt. Daaruit blijkt dat de Belgische goudvoorraad, die door de NBB wordt aangehouden en beheerd, per 31 december 2011 ongeveer 227 ton bedraagt.

De fysieke opslag van de goudvoorraad is verspreid over de locaties Londen, Ottawa en Bazel. De Nationale Bank geeft nooit informatie over de precieze hoeveelheid die op elk van deze locaties wordt bewaard, maar ik kan u toch meedelen dat het grootste gedeelte zich in Londen bevindt, waar de voorraad op maandelijkse basis wordt gecontroleerd en geïnventariseerd.

2. De kosten die gepaard gaan met het beheer van de fysieke goudvoorraad bestaan uit een bewaarloon (een vast bedrag per goudstaaf en per dag dat het goud zich in de kluis van de bewarende instelling bevindt) en uit een beperkte administratieve kost (voor het opmaken van de inventaris).

De totale beheerskosten bedragen niet meer dan enkele tienduizenden euro per jaar. Dit komt neer op minder dan een duizendste van een procent van de marktwaarde van de goudvoorraad.

3. Uit de jaarrekening van de Nationale Bank blijkt dat, in 2011, gemiddeld 84,3 ton van het goud werd uitgeleend. De NBB ontvangt als waarborg vastrentende effecten met uitstekende kredietkwaliteit, waarvan de waarde - rekening houdend met haircuts en marge-opvragingen - steeds de totale waarde dekt van de uitleningen in goud. In de jaarrekening van de NBB leest u dat de goldlending in 2011 gebeurde tegen een onderpand ter dekking van 104 % van het kredietrisico.

4. De gemiddelde netto-opbrengst op het ontleende goud bedraagt ongeveer 0,2 % op jaarbasis ten opzichte van de huidige marktwaarde van het goud. Ten opzichte van de historische kostprijs van het goud ligt dit rendement vele malen hoger.