Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-6013

van Louis Ide (N-VA) d.d. 30 maart 2012

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Beliris en de Federale Culturele Instellingen

Het Intermutualistisch Agentschap

ziekteverzekering
kosten voor gezondheidszorg
verzamelen van gegevens
gezondheidsstatistiek
gezondheidsbeleid

Chronologie

30/3/2012Verzending vraag
23/4/2012Antwoord

Herkwalificatie van : vraag om uitleg 5-2098

Vraag nr. 5-6013 d.d. 30 maart 2012 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Deze vraag herneemt de inhoud van de eerder gestelde schriftelijke vragen nrs. 4-4440, 4-5279 en 5-543.

Het antwoord op vraag 5-543 was een heuse verrassing en graag had ik de evolutie dan ook op de voet gevolgd.

Het Intermutualistisch Agentschap (IMA) heeft met de federale overheid een afspraak voor het leveren van feedbackreportages.

Het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering (RIZIV) en de Federale Overheidsdienst (FOD) Volksgezondheid, Veiligheid van de voedselketen en Leefmilieu zouden echter natuurlijkerwijs over alle gegevens moeten beschikken. Blijkbaar moet men echter een beroep doen op externe instanties om zicht te krijgen op cijfers die de gezondheidszorg weerspiegelen. Het IMA bezorgt trouwens niet alleen cijfers aan de federale overheid, maar ook aan de regionale overheden en wordt daarvoor nog eens apart betaald. Naast het IMA, leveren instanties zoals IMS ook data.

1) Hoeveel betaalde de federale overheid daarvoor aan de ziekenfondsen voor 2010? Wat wordt voor die vergoeding exact gevraagd aan het IMA?

2) Werden er in 2010 data gevraagd aan andere instanties, zoals het IMS?

3) Wat zijn de budgetten voor 2011?

4) Waarom wordt het IMA apart gefinancierd? Is dat eigenlijk geen opdracht die sowieso bij de taak van de ziekenfondsen hoort en dus niet apart gefinancierd moet worden?

Antwoord ontvangen op 23 april 2012 :

1) Op uw vraag hoeveel er aan de ziekenfondsen (aan het Intermutualistisch Agentschap-IMA) werd betaald voor 2010 kan ik u verwijzen naar het antwoord op uw schriftelijke vraag nr.5-543 van 10 december 2010, dat u zelf aanhaalt. Er werd in dat antwoord ook gespecificeerd wat hiervoor exact gevraagd werd aan het IMA.

2) Zoals ook reeds vermeld in het antwoord op vraag 5-543, werd in 2010 167 772 euro betaald aan het Instituut voor Farmaco-Epidemiologie in België (IFEB) voor gegevens betreffende de evolutie van de terugbetalingen van geneesmiddelen in openbare officina’s. In 2010 werd door het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeits-verzekering (RIZIV) 99 235,57 euro aan IMS betaald.

3) De totaal begrote uitgaven bedragen 426 446,64 euro. Deze uitgaven zullen gespreid zijn over de jaren 2011 en 2012, in functie van de evolutie van de projecten.

4) Om verschillende opdrachten correct uit te voeren moet het RIZIV gedetailleerde informatie ter beschikking hebben. Het betreft hoofdzakelijk patiëntengegevens die niet via de gewone weg te verkrijgen zijn en die enkel dankzij de specifieke expertise in data-analyse, aanwezig bij het IMA, kunnen worden omgezet in relevante informatie, en dat onder strikte veiligheidsvereisten inzake respect van de privacy.

Het is dus onvermijdbaar dat het RIZIV zich tot het IMA wendt om gedetailleerde gegevens inzake het zorgverbruik van de patiënten te bekomen. Deze informatie- en expertisebron valt niet onder de basismissies van de ziekenfondsen. Een bijkomende financiering kan dus worden gerechtvaardigd.