Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-5748

van Nele Lijnen (Open Vld) d.d. 29 februari 2012

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Beliris en de Federale Culturele Instellingen

Vitamine D - Tekorten - Nationaal onderzoek - Jongeren - Preventie - Budget

volksgezondheid
jongere
vitamine
voorkoming van ziekten
voeding
voedselverbruik
onderzoek naar de consumptie
zout
bewustmaking van de burgers

Chronologie

29/2/2012Verzending vraag
22/3/2012Antwoord

Vraag nr. 5-5748 d.d. 29 februari 2012 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Ik verwijs naar mijn eerdere schriftelijke vraag hieromtrent en uw antwoord (stuk nr. 5-5111) Uit een Europees onderzoek in negen EU-landen blijkt dat zo'n tachtig procent van de jongeren kampt met een tekort aan vitamine D. Eerder werd de vraag gesteld hoe de Federale Overheidsdienst (FOD) Volksgezondheid op deze Europese studie reageerde. In het antwoord werd duidelijk dat er in een werkgroep al beslist is om een brochure op te stellen. Dit om de hele bevolking te informeren en om aanbevelingen te doen met betrekking tot de inname van vitamine D.

Naast jongeren werden ook zwangere vrouwen, zuigelingen, ouderen, enzovoort als mogelijke risicogroepen geïdentificeerd. Er werd in 2010 een studie gelanceerd bij 1200 zwangere vrouwen in België om onder andere het effect van vitamine D te onderzoeken. Uit het antwoord van de minister bleek dat er "echter geen nationale studies beschikbaar zijn rond de status van vitamine D bij jongeren". Dit terwijl het Europese onderzoek heeft aangetoond dat voldoende vitamine D zeer belangrijk is voor stevige beenderen en resistentie tegen ziektes als diabetes en bepaalde soorten kanker. Het mag duidelijk zijn dat jongeren alle belang hebben bij een voldoende opname van vitamine D. Er is dan ook nood aan cijfers over de aanwezigheid van of het tekort aan vitamine D bij Belgische jongeren.

Graag had ik dan ook hieromtrent een gedetailleerd antwoord ontvangen op volgende vragen:

1) Wordt er in de nabije toekomst een nationaal onderzoek gelanceerd om de rol van vitamine D met betrekking tot de gezondheid van jongeren te bestuderen?

2) Zo ja: a) Welk budget wordt hiervoor vrijgemaakt? b) Wat wil de minister met deze resultaten doen? Is het mogelijk dat er een campagne specifiek op jongeren gericht wordt opgestart? Zo neen: waarom acht zij het niet nodig om hierover nationale data te verzamelen?

Antwoord ontvangen op 22 maart 2012 :

1) De rol van vitamine D met betrekking tot de gezondheid van jongeren is reeds gekend (cfr. nutritionele aanbevelingen van de Hoge Gezondheidsraad), maar een nationaal onderzoek voor de bepaling van de status aan vitamine D bij jongeren, die alleen kan bepaald worden via een bloedstaalname, is inderdaad nog niet uitgevoerd. In het toekomstig Federaal Plan voor Voeding en Gezondheid (start najaar 2012-2020) zal beleidsondersteunend onderzoek een belangrijke plaats innemen. In dit verband zal in overleg met het expertencomité van het Federaal Plan voor Voeding en Gezondheid, de Hoge Gezondheidsraad, het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid en de Belgian Nutrition Society een oplijsting gemaakt worden van de studies die op korte, midden en lange termijn noodzakelijk zijn voor de onderbouwing, de opvolging en de evaluatie van het federaal nutritioneel beleid. Deze dienen dan afgetoetst te worden binnen de beschikbare budgettaire ruimte. Een aantal prioritaire beleidsondersteunende studies zijn nu al gekend. Zo is de uitvoering van de eerste nationale voedselconsumptiepeiling (gedetailleerde voedselconsumptiegegevens) bij kinderen en jongeren tot 16 jaar essentieel voor de evaluatie en bewaking van risico’s die gelinkt zijn aan chemische (pesticiden,…)of microbiologische contaminanten, bepaalde substanties (additieven, cafeïne,…) en van nutriënten (macro- en micro) via de voedingsmiddelen. Ook de Gemeenschappen hebben nood aan de gegevens van de voedselconsumptiepeiling voor de aftoetsing van hun beleid. Daarnaast dient in 2012 opnieuw een zoutinnamestudie uitgevoerd te worden om de zoutstrategie (2009-2012) te evalueren. Een zoutinnamestudie bij kinderen is moeilijker uitvoerbaar, maar is eveneens prioritair. Het is duidelijk dat er nood is aan objectieve gegevens om de status aan macro- en micronutriënten van kinderen en jongeren in te schatten.

2) De budgettaire middelen nodig voor uitvoering van een nationale representatieve studie om de status van vitamine D bij jongeren is afhankelijk van de leeftijdsgroep die onderzocht wordt (40 euro/staal x 1 200 schoolgaande kinderen = 50 000 euro, exclusief de personeelskost & logistieke middelen).

De uitvoering van dergelijke studie heeft tot doel om de status aan vitamine D in kaart te brengen, de resultaten te linken met een beperkte voedingsmiddelenvragenlijst (om het belang van verrijkte voedingsmiddelen zoals margarine of zuivelproducten in te schatten) en noodzakelijke maatregelen in kaart te brengen om een eventueel tekort bij bepaalde subgroepen (in functie van leeftijd, geslacht, socio-economisch milieu) bij de jongeren aan te pakken. De maatregelen kunnen besproken worden op de interministeriële conferentie van Volksgezondheid zodat elk binnen zijn eigen bevoegdheidsdomein actie kan ondernemen. De organisatie van sensibiliseringscampagnes gericht op jongeren (hun ouders) lijkt voorbehouden aan de Gemeenschappen. De brochure inzake het belang van calcium en vitamine D voor gezonde botten, die zich specifiek richt naar gezondheidsprofessionelen, waarin de diverse risicogroepen belicht worden, zal dit jaar nog verspreid worden. Daarnaast is het belangrijk om de vorming van gezondheidsprofessionelen te versterken op het vlak van voeding en gezondheid. Het aspect voeding en gezondheid is vaak nog ondermaats belicht binnen het curriculum. Deze problematiek zal opgenomen worden in samenwerking met de wetenschappelijke wereld (Belgian Nutrition Society) en een overleg met de decanen van de betrokken faculteiten.