Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-555

van Richard Miller (MR) d.d. 13 december 2010

aan de vice-eersteminister en minister van Buitenlandse Zaken en Institutionele Hervormingen

Interministeriële Conferentie voor Buitenlands Beleid - Vergaderingen - Frequentie - Thema’s - Belgisch Voorzitterschap van de Europese Unie (EU) - Voorbereiding

Interministeriële Conferentie
buitenlands beleid
voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie

Chronologie

13/12/2010Verzending vraag
24/2/2011Antwoord

Vraag nr. 5-555 d.d. 13 december 2010 : (Vraag gesteld in het Frans)

De Interministeriële Conferentie voor Buitenlands Beleid, dat de federale, gewestelijke en gemeenschapsmininisters van Buitenlandse Zaken bijeenbrengt, is eigenlijk de enige interministeriële conferentie die met naam genoemd wordt in de wetteksten tot organisatie van de verdeling van de bevoegdheden tussen de federale Staat en de gefedereerde entiteiten. Dat wijst op het belang dat de toenmalige wetgever hechtte aan dit instrument tot overleg tussen de verschillende bevoegdheidsniveaus.

Dat orgaan is eigenlijk de ideale plaats voor de uitwisseling van informatie, van standpunten over het buitenlands beleid van ons land en dus over de verschillende acties die op dat domein door de federale Staat en de gefedereerde entiteiten worden gevoerd.

1) Wanneer heeft de laatste vergadering van de Interministeriële Conferentie voor Buitenlands Beleid plaatsgevonden?

2) Hoeveel keer heeft die Interministeriële Conferentie de laatste twee jaar vergaderd?

3) Welke grote thema’s worden er meestal aangesneden ?

4) Wordt er ook gesproken over onderwerpen met betrekking tot de export, import, transit, transfer van militair materiaal of van materiaal voor gemengd gebruik ?

5) Werd die Conferentie geraadpleegd in het kader van de voorbereiding van het Belgisch Voorzitterschap van de Europese Unie (EU) ?

Antwoord ontvangen op 24 februari 2011 :

1. De laatste “Interministeriële Conferentie Buitenlands Beleid” (ICBB) vond plaats op 9 juni 2009. De agenda was beperkt tot één punt: “het onderzoek van de noodzaak om de Europese Commissie te dagvaarden over het geschil met betrekking tot de beslissing van de Europese Commissie van 27 maart 2009 betreffende het nationale toewijzingsplan CO2-emissierechten dat door de Belgische Staat op 28 februari 2008 aan de Europese Commissie werd genotificeerd”.

2. De laatste twee jaar vonden twee zittingen plaats van de ICBB, namelijk op 9 juli 2008 en op 9 juni 2009. De zitting van de ICBB, gepland voor 3 mei 2010, werd ingevolge het ontslag van de federale regering sine die uitgesteld.

3. Naast punctuele dossiers, is een groot thema de samenwerking tussen de federale Staat en de gefedereerde entiteiten op het vlak van de internationale betrekkingen, met onder andere de evaluatie van de samenwerkingsakkoorden die op dit vlak werden gesloten.

4. Bij mijn weten werden deze onderwerpen niet behandeld.

5. De voorbereiding van het Belgisch Europese Voorzitterschap gebeurde in andere fora. Op de zitting van de ICBB van 9 juli 2008 werd wel een stand van zaken gegeven van de voorbereiding.