Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-5452

van Fabienne Winckel (PS) d.d. 1 februari 2012

aan de minister van Werk

Dimona - Fraude - Sancties voor de werknemers - Vervangingsuitkeringen - Uitsluiting van de toepassing - Discriminatie

zwartwerk
fraude
administratieve sanctie
sociale zekerheid

Chronologie

1/2/2012Verzending vraag
3/5/2012Antwoord

Vraag nr. 5-5452 d.d. 1 februari 2012 : (Vraag gesteld in het Frans)

Om het zwartwerk te bestrijden, kan een werknemer, net als zijn werkgever, sinds april 2010 wegens niet-aangifte bij Dimona een administratieve boete krijgen als die werknemer een hoofdactiviteit uitoefent als loontrekkende, zelfstandige of ambtenaar en goed beseft dat hij een niet-aangegeven werk uitvoert. Bovendien moet tegen de werkgever een proces-verbaal voor de inbreuk zijn opgemaakt. Als die drie voorwaarden vervuld zijn, kan de werknemer een boete krijgen van 500 tot 2000 euro.

Werknemers die een vervangingsuitkering genieten, zouden echter uitgesloten zijn van de werkingssfeer van artikel 13quater van de wet van 30 juni 1971 betreffende de administratieve geldboeten toepasselijk in geval van inbreuk op sommige sociale wetten die in april 2011 in werking is getreden, en zouden geen enkel risico op een boete lopen.

Vanwaar dat onderscheid? Kan iemand zonder inkomen veroordeeld worden tot deze boete? Moet sociale fraude niet op dezelfde wijze worden aangepakt voor alle burgers? Wordt er hier niet gediscrimineerd?

Antwoord ontvangen op 3 mei 2012 :

Gelieve hierna het antwoord te willen vinden op de gestelde vragen.

Vooreerst wil ik erop wijzen dat de volledige wet van 30 juni 1971 betreffende de administratieve geldboeten toepasselijk in geval van inbreuk op sommige sociale wetten werd opgeheven door artikel 109, 26°, van de wet van 6 juni 2010 tot invoering van het Sociaal Strafwetboek. Op dit ogenblik is er dus geen rechtsgrond meer om de door u aangehaalde sanctie op te leggen. Er is op dit ogenblik een voorontwerp van wet tot wijziging van het Sociaal Strafwetboek in voorbereiding waarin voorgesteld wordt om deze sanctie opnieuw in te voeren.

Deze sanctie werd ingevoerd door artikel 112 van de programmawet van 23 december 2009. De Memorie van toelichting bij deze bepaling (Kamer 52-2278/001) vermeldt: “Deze bepaling is niet van toepassing op de werknemers die tegelijk een vervangingsinkomen ontvangen aangezien zij in geval van zwartwerk reeds gesanctioneerd kunnen worden op het niveau van hun uitkering.”.

Er is op het eerste zicht dan ook geen sprake van discriminatie. De door u aangehaalde sanctie heeft enkel betrekking op de werknemers die zwartwerk verrichten en geen uitkering genieten. Deze personen bevinden zich in een andere situatie dan de personen die zwartwerk verrichten en een uitkering genieten. Ten aanzien van deze personen bestaan er andere, meer aangepaste sancties in het kader van de wetgeving inzake de uitkeringen.