Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-5450

van Fabienne Winckel (PS) d.d. 1 februari 2012

aan de vice-eersteminister en minister van Financiën en Duurzame Ontwikkeling, belast met Ambtenarenzaken

Dienst voor Alimentatievorderingen (DAVO) - Schuldenaars van alimentatievergoedingen - Ontstentenis van antwoord op de notificatie binnen de wettelijke termijnen -Eventuele introductie van een sanctie

alimentatieplicht

Chronologie

1/2/2012Verzending vraag
5/3/2012Antwoord

Vraag nr. 5-5450 d.d. 1 februari 2012 : (Vraag gesteld in het Frans)

Na betekening door de Dienst voor Alimentatievorderingen ( DAVO) beschikt een schuldenaar van alimentatievergoedingen over veertien dagen om te reageren. Dikwijls reageren de schuldenaars te laat, hoewel ze soms over betalingsbewijzen beschikken.

De Dienst heeft die bewijzen nodig aangezien de rechter ze ingeval van beroep opvraagt.

Bijgevolg wordt vaak veel tijd verloren en soms moet een deel van de aanvraagprocedure worden overgedaan: dikwijls stemt de informatie afkomstig van de schuldenaar niet meer overeen met het mandaat, ondertekend voor akkoord dat de schuldeiser heeft teruggestuurd. Daaruit ontstaat dikwijls een discussie over de betalingen die nog verschuldigd zijn.

Het valt ook voor dat de schuldenaar alle achterstallen onmiddellijk aan de schuldeiser betaalt. Hij doet dat om twee redenen: hij tracht de bijdrage van 10% te ontlopen of hij denkt dat dankzij de betaling de DAVO niet meer tussenbeide kan komen.

In die omstandigheden zou in de wet in geen enkele sanctie voorzien zijn.

Kan een dergelijke sanctie worden overwogen voor alle hierboven beschreven gevallen? Zo ja, welke geschikte sanctie kan worden overwogen?

Antwoord ontvangen op 5 maart 2012 :

De wet van 21 februari 2003 tot oprichting van een Dienst voor alimentatievorderingen (DAVO) bij de Federale Overheidsdienst (FOD) Financiën voorziet inderdaad niet in een sanctie voor de onderhoudsplichtige die niet reageert binnen de termijn na de notificatie die is voorzien in het artikel 8 van deze wet.

Toch lijkt het moeilijk om een sanctie op te leggen om het niet reageren te verhinderen.

Tijdens de vergaderingen van de Evaluatiecommissie werden verschillende mogelijkheden overgewogen, zoals het als definitief beschouwen van de geëiste sommen of het opleggen van een boete. Het als definitief beschouwen van de geëiste sommen lijkt moeilijk verdedigbaar omdat de onderhoudsplichtige altijd de mogelijkheid moet hebben om betalingsbewijzen of een nieuwe uitvoerbare titel voor te leggen. Het opleggen van een boete zou de schulden doen toenemen van de onderhoudsplichtigen die zich soms reeds in een moeilijke financiële situatie bevinden.