Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-4999

van Bart Tommelein (Open Vld) d.d. 23 december 2011

aan de vice-eersteminister en minister van Binnenlandse Zaken

Criminaliteit - Skimmen - Bankkaarten - 3D-Printers - Preventie

elektronische bankhandeling
elektronisch betaalmiddel
toegepaste informatica
computerpiraterij
printer
3D-printen

Chronologie

23/12/2011Verzending vraag
6/3/2012Antwoord

Herindiening van : schriftelijke vraag 5-3252

Vraag nr. 5-4999 d.d. 23 december 2011 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Het skimmen van pinautomaten en pinpads is lastiger om te detecteren omdat de hackers gebruik maken van een 3D-printer. Skimmers zetten skimapparatuur, waarmee de magnetische strip van de kaart wordt uitgelezen, op apparaten waar een pinpas doorheen wordt gehaald. Deze opzetstukjes lijken erg veel op de echte, originele kaartgleuven. Voorheen was het lastig voor skimmers om deze lezers na te maken, gelet op vorm en kleur. Met de komst van de 3D-printers wordt dat heel gemakkelijk en is de nepvariant niet meer van het origineel te onderscheiden. 3D-printers kosten al gauw ruim 1000 euro. Daarom wijken bedrijven en particulieren uit naar organisaties die over meerdere printers beschikken en het model kunnen produceren.

Ik had hieromtrent dan ook graag volgende schriftelijke vragen voorgelegd aan de geachte ministers:

1) Kan u aangeven hoeveel gevallen van skimming van bankkaarten respectievelijk de laatste drie jaar plaatsvonden? Kan dit worden toegelicht?

2) Op hoeveel wordt de totale schade begroot voor de Belgische banken en de burgers tengevolge het skimmen?

3) Heeft de politie weet van deze verbeterde methode om te skimmen waarbij de onderdelen van de bankautomaat perfect worden nagemaakt door de skimmers met behulp van 3D-printers?

4) Werd hieromtrent reeds overlegt met de banksector en dit met het oog op preventie gezien de consument bijna niet meer het onderscheid kan maken tussen echte en valse gleuven aan een bankautomaat en er dus een verhoogd risico kan zijn? Kan u dit uitvoerig toelichten?

5) Welke andere maatregelen acht u opportuun?

Antwoord ontvangen op 6 maart 2012 :

Het geacht lid vindt hieronder het antwoord op zijn vragen.

Het skimmen van pinautomaten en pinpads is lastiger om te detecteren omdat de hackers gebruik maken van een 3D-printer. Skimmers zetten skimapparatuur waarmee de magnetische strip van de kaart wordt uitgelezen, op apparaten waar een pinpas doorheen wordt gehaald. Deze opzetstukjes lijken erg veel op de echte, originele kaartgleuven. Voorheen was het lastig voor skimmers om deze lezers na te maken, gelet op vorm en kleur. Met de komst van de 3D-printers wordt dat heel gemakkelijk en is de nepvariant niet meer van het origineel te onderscheiden. 3D-printers kosten al gauw ruim 1 000 euro. Daarom wijken bedrijven en particulieren uit naar organisaties die over meerdere printers beschikken en het model kunnen produceren.

1. De feiten van skimming, geregistreerd in de politiedatabank, evolueerden de voorbije drie jaar als volgt:

2008: 476

2009: 806

2010: 1 722

Van 2008 tot 2010 steeg het aantal inbreuken met de modus skimming jaarlijks sterk, met een verdubbeling in 2010 ten opzichte van 2009.

De politiecijfers voor 2011 zijn nog niet beschikbaar, er wordt echter een grote daling verwacht.

De private partners hebben slechts vierenzeventig gevallen van skimming geregistreerd in 2011.

Deze daling is te danken aan de nieuwe veiligheidsmaatregel die werd gelanceerd op 17 januari 2011 waarbij een groot aantal in België gevestigde banken de Maestro-functie op de bankkaarten blokkeerden voor gebruik in niet-Europese landen.

Omdat bij skimming enkel de gegevens van de magnetische strook gekopieerd worden, kunnen fraudeurs met valse kaarten enkel terecht in die landen waar transacties op basis van de magnetische strook verwerkt worden, en dat is hoofdzakelijk buiten Europa. Binnen Europa worden transacties bijna uitsluitend verwerkt op basis van de chip.

2. De totale schade in België ten gevolge van skimming bedroeg in 2008 1,2 miljoen euro, in 2009 2,9 miljoen euro en en in 2010 6,8 miljoen euro.

3. De politie heeft weet van het gebruik van 3D-printers voor deze doeleinden, maar werd er tot op heden niet mee geconfronteerd in België.

4 en 5 Hoewel de skimming spectaculair gedaald is, blijven de politie en banksector aandacht hebben voor preventieve boodschappen (dit ook ter preventie van shouldersurfing), waarbij de basisboodschap dezelfde blijft:

  1. bij het drukken van de PIN code, afschermen met de andere hand, zodat de code niet gezien kan worden;

  2. alert blijven, zich niet laten afleiden door onbekenden;

  3. indien de kaart niet terug uit toestel komt, onmiddellijk cardstop (070 344 344) contacteren en de kaart laten blokkeren.