Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-4673

van Bert Anciaux (sp.a) d.d. 28 december 2011

aan de minister van Justitie

Actieplan "De strijd tegen mensenhandel en mensensmokkel" - Misbruik of gebruik van authentieke documenten voor het reizen met of van kinderen - Richtlijn aan de medewerkers van de burgerlijke stand

mensenhandel
identiteitsbewijs
kind
fraude

Chronologie

28/12/2011Verzending vraag
18/3/2013Antwoord

Herindiening van : schriftelijke vraag 5-2541

Vraag nr. 5-4673 d.d. 28 december 2011 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Het Actieplan " De strijd tegen mensenhandel en mensensmokkel 2008-2011 " vermeldt het voorstel, te implementeren door de geachte minister van Binnenlandse Zaken en de geachte minister van Justitie, over het opstellen van een richtlijn aan de medewerkers van de burgerlijke stand van gemeenten in de context van misbruik / gebruik van authentieke documenten voor het reizen met of van kinderen.

Graag kreeg ik een antwoord op de volgende vragen:

1) Hoe, door wie, voor wie en wanneer werd het voorstel geconcretiseerd voor het opstellen van een richtlijn aan de medewerkers van de burgerlijke stand van gemeenten in de context van misbruik of gebruik van authentieke documenten voor het reizen met of van kinderen?

2) Hoe wordt deze concretisering geëvalueerd?

3) Hoe verloopt de concretisering van deze doelstelling momenteel? Zijn er op korte termijn nog concrete initiatieven gepland?

Antwoord ontvangen op 18 maart 2013 :

Er werd een Task Force opgericht door toenmalig staatsecretaris voor Asiel en migratiebeleid, de heer Wathelet, bestaande uit vertegenwoordigers van diverse betrokken actoren. Deze Task Force had als centrale doelstelling om aanbevelingen te formuleren om te voorzien in een meer adequate bescherming van minderjarigen die alleen reizen. Dit betekende enerzijds het ontwikkelen van preventieve maatregelen die kunnen verhinderen dat alleenreizende minderjarigen in een misbruiksituatie terechtkomen en anderzijds het creëren van maatregelen die een vroegtijdige detectie en identificatie en een gedegen opvolging van alleenreizende minderjarigen in (potentiële) misbruiksituaties kunnen realiseren. 

De werkzaamheden van de Task Force hebben enerzijds geresulteerd in het uitwerken van een cartografie en anderzijds een hele reeks van aanbevelingen die betrekking hebben op het volledige reistraject van een alleenreizende minderjarige. 

In de cartografie werden de verschillende processen die alleenreizende minderjarigen doorlopen uitgetekend en beschreven. De nadruk ligt hierbij op de manieren waarop de preventie, detectie, identificatie en opvolging van alleenreizende minderjarigen in (potentiële) misbruiksituaties – met bijzondere aandacht voor kinderhandel en kindersmokkel – nu gebeurt en de wijzen waarop dit kan verbeterd worden. Binnen de doelgroep van alleenreizende minderjarigen is er doorheen deze processchema’s extra aandacht voor de doelgroep “niet-begeleide minderjarige vreemdelingen”, gezien zij toch een bijzondere risicogroep vormen inzake mensenhandel – mensensmokkel en eventuele andere misbruiksituaties.

De drie processchema’s zoals hier weergegeven – “detecteren en identificeren”, “behandelen van verblijfsaanvragen” en “verblijven, begeleiden en belangen behartigen” – kunnen richtinggevend zijn om verdere concrete afspraken te maken inzake de rol van de diverse actoren in het omgaan met alleenreizende minderjarigen en de samenwerking tussen deze verschillende actoren. 

Daarnaast heeft de Task Force zich toegelegd op het formuleren van aanbevelingen om de vooropgestelde doelstelling – maximale preventie ten aanzien van potentieel slachtofferschap van alleenreizende minderjarigen – zo goed mogelijk te kunnen bereiken. Deze aanbevelingen dienen echter essentieel gelezen te worden in een samenhangend geheel, wat betekent dat de verschillende delen van het traject van een alleenreizende minderjarige niet los van elkaar kunnen beschouwd worden. 

De Task Force heeft de aanbevelingen geclusterd rond acht thema’s: vijf thema’s die aansluiten bij het chronologische traject van een alleenreizende minderjarige en drie transversale thema’s, met name “sensibilisering, vorming en opleiding”, “samenwerking, registratie en uitwisseling van informatie” en “opvolging van de werkzaamheden van de Task Force”. 

Bij de uitwerking van deze aanbevelingen stonden twee uitgangspunten van de Task Force steeds centraal, met name 1) doorheen alle aanbevelingen dient “het belang van het (individuele) kind” steeds het uitgangspunt én de centrale toetssteen te zijn; en 2) alle aanbevelingen dienen in samenhang met elkaar gelezen te worden. 

Het eindrapport task force 'alleenreizende minderjarigen' van juni 2010 werd voorgelegd aan de leden van de Belgische regering op de ministerraad van 20 juli 2010.  

Voor de verdere concretisering van de verschillende aanbevelingen wil ik ook verwijzen naar de bevoegdheid van mijn collega, bevoegd voor Binnenlandse Zaken.