Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-4625

van Bert Anciaux (sp.a) d.d. 28 december 2011

aan de minister van Justitie

Gevangenissen - Psychiatrische afdelingen - Zelfmoorden

strafgevangenis
sociaal verweer
zelfmoord
officiële statistiek
opname in psychiatrische kliniek

Chronologie

28/12/2011Verzending vraag
13/11/2012Antwoord

Herindiening van : schriftelijke vraag 5-1299

Vraag nr. 5-4625 d.d. 28 december 2011 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Onze samenleving vertoont een stijgend aantal zelfmoorden. De specifieke levensomstandigheden in onze gevangenissen dragen niet echt bij aan de levenskwaliteit van de gedetineerden en de geïnterneerden. Vooral de toestand van de psychiatrische afdelingen van onze detentiecentra mag onverbloemd als overwegend middeleeuws worden bestempeld. Ze worden niet alleen gekenmerkt door een meestal onaanvaardbare infrastructuur maar daarenboven met een veel te beperkte begeleiding en verzorging. De meeste geïnterneerden worstelen ook daarom met een uitzichtloze toekomst. Hopeloos.

Graag kreeg ik een antwoord op de volgende vragen:

1) Hoeveel gevallen van zelfmoorden in de psychiatrische afdelingen van onze gevangenissen werden er jaarlijks geregistreerd in de periode 2001-2010? Hoeveel procent betekent dit op het totaal van de geïnterneerden? Wat is het gemiddeld aantal procent zelfmoorden onder alle gevangenen? Hoe evalueert en duidt de geachte minister de evolutie van deze cijfers en verhoudingen?

2) Hoeveel geïnterneerden zaten er in dezelfde periode in een niet-psychiatrische afdelingen, en hoeveel van deze geïnterneerden pleegden zelfmoord? Hoe evalueert en duidt hij de evolutie van deze cijfers en verhoudingen?

3) Zijn er correlaties tussen de zelfmoordcijfers en specifieke gevangenissen? Welke gevangenissen vertonen een significant hoger cijfer qua zelfmoorden van geïnterneerden? Hoe kan deze statische vaststelling worden verklaard?

4) Beschikt of plant hij een actieplan ter voorkoming van zelfdoding in de gevangenissen? Welke actiemiddelen zet de minister in ter bestrijding van zelfdoding bij geïnterneerden?

Antwoord ontvangen op 13 november 2012 :

1. en 2.: De Dienst gezondheidszorg gevangenissen beschikt niet over de gevraagde gegevens. De fysieke plaats waar mensen zelfmoord plegen i(al dan niet op annex..) is niet gerepertorieerd in de gevraagde periode.

3. Er zijn geen langetermijn-correlaties bekend tussen zelfmoorden en specifieke gevangenissen. In 2009 en 2010 waren er relatief meer zelfmoorden in de gevangenis van Lantin (respectievelijk 3/12 en 5/19 van alle zelfmoorden), maar in de daaraan voorafgaande jaren 2007 en 2008 kende deze gevangenis dan weer geen enkele zelfmoord. Er is dus momenteel dan ook geen overtuigende statistische reden om deze of een andere gevangenis met de vinger te wijzen.

4. Er is geen nationaal suïcidepreventieprogramma voor alle gevangenissen. Dit neemt niet weg dat er een aantal belangrijke initiatieven genomen zijn. Suïcidepreventie is structureel opgenomen in het opleidingsprogramma van de penitentiaire beambten. Het is een blijvend aandachtspunt voor de medewerkers van de Psychosociale Dienst en de Dienst Gezondheidszorg Gevangenissen. In 2011 was het een onderwerp in de permanente vorming voor gevangenisartsen en verpleegkundigen. In verschillende gevangenissen zijn er lokale op maat geneden suicidepreventie-acties, vaak in samenwerking met de diensten van de gemeenschappen.