Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-3880

van Fabienne Winckel (PS) d.d. 1 december 2011

aan de vice-eersteminister en minister van Financiën en Institutionele Hervormingen

Onroerende voorheffing - Inning - Vervaldag - Begindatum

grondbelasting
inning der belastingen
verjaring van de vordering

Chronologie

1/12/2011Verzending vraag
7/12/2011Dossier gesloten

Vraag nr. 5-3880 d.d. 1 december 2011 : (Vraag gesteld in het Frans)

Wanneer een onroerend goed op het einde van het jaar wordt verkocht en als op 1 januari van het volgende jaar de wijziging nog niet werd geregistreerd door de diensten van het kadaster, wordt het aanslagbiljet van de onroerende voorheffing nog opgesteld op naam van de vorige eigenaar. Hij moet dus de onroerende voorheffing nog betalen voor het jaar volgend op de verkoop.

Volgens artikel 395 van van het Wetboek Inkomstenbelastingen 1992 (WIB 92) kan de vroegere eigenaar van die betaling worden ontheven op voorwaarde dat hij bewijst dat de belastbare goederen op een andere eigenaar zijn overgegaan en dat hij de identiteit en het volledige adres van de nieuwe eigenaar laat kennen.

Soms belast de administratie de nieuwe eigenaar niet onmiddellijk. De administratie heeft echter maar vijf jaar tijd om de onroerende voorheffing van de nieuwe eigenaar terug te vorderen. Na die termijn is er verjaring en kan de administratie de niet-betaalde onroerende voorheffing niet meer vorderen.

Kunt u me meedelen vanaf wanneer de verjaringstermijn ingaat? Is het vanaf de eerste januari van het jaar waarin een persoon eigenaar wordt van een onroerend goed? Op welke wettelijke bepaling is dit gebaseerd?