Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-2871

van Bert Anciaux (sp.a) d.d. 27 juli 2011

aan de minister van Ambtenarenzaken en Overheidsbedrijven

Erkenning van verworven competenties binnen de federale administratie en de federale overheidsbedrijven

overheidsapparaat
beroepsloopbaan
beroepskwalificatie
beroepservaring
erkenning van getuigschriften van vakbekwaamheid

Chronologie

27/7/2011Verzending vraag
7/12/2011Dossier gesloten

Herkwalificatie van : vraag om uitleg 5-858
Herkwalificatie van : schriftelijke vraag 5-2623
Heringediend als : schriftelijke vraag 5-4776

Vraag nr. 5-2871 d.d. 27 juli 2011 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Recent berichtte Bpost over een bijzonder vooruitstrevend project, waarbij personeelsleden met weinig of erg lage klassieke diploma's de kans krijgen om via interne opleidingsmogelijkheden een "instapkaart" te verwerven, die door Bpost als gelijkwaardig met bijv . een middelbaar diploma wordt beschouwd. Zo krijgen de mensen met zo'n instapkaart de kans om mee te solliciteren naar functies die een bepaald diploma vereisen. Ik houd eraan om de minister en Bpost te feliciteren voor deze bijzonder sociale en vooruitstrevende keuzes. De zogenaamde EVC of Erkenning van Verworven Competenties biedt al geruime tijd mogelijkheden aan mensen om een mislukte onderwijscarričre te corrigeren. Tegelijkertijd zorgt EVC ervoor dat het "diplomafetisjisme" eindelijk wordt gerelativeerd. Zeker het aanwerving- en zelfs het promotiebeleid van de overheden blijft bijna uitsluitend gebaseerd op het kunnen voorleggen van een juist diploma. Ondertussen weet iedereen, en dat wordt door alle studies beaamd, dat een diploma weliswaar een belangrijke indicator blijft maar zeker geen garanties op kennis en zeker niet op competenties biedt. Toch fnuikt dit diplomafetisjisme de optimale ontwikkeling van de beroepscarričre van zoveel mensen. Hoe vaak bewijzen personeelsleden op de werkvloer, in de dagelijkse praktijk, hun hoge bekwaamheden terwijl hun loopbaan doodloopt op het gebrek aan diploma's.

Beaamt de minister dat het rekrutering- en bevorderingsbeleid van de federale overheid en de federale overheidsbedrijven nog veel te veel steunt op het bezit van diploma's? Dat daardoor heel wat competente en veelbelovende mensen geen toegang krijgen tot bepaalde functies of in hun loopbaan worden gefnuikt?

Wenst de minister de aanpak van Bpost, waar EVC een expliciet aandachtspunt wordt en de hinder van het diplomafetisjisme kan compenseren, uit te breiden naar alle federale overheidsdiensten en -bedrijven? Bestaan hieromtrent al concrete plannen? Beoordeelt de minister, zeker in tijden waar het moeilijker zal worden om geschikt personeel te vinden, het niet als uiterst dringend om rond EVC een actieplan te ontwikkelen dat op korte termijn het rekruterings- en bevorderingsbeleid van de federale overheid en de overheidsbedrijven drastisch zal veranderen… verbeteren?