Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-2836

van Fabienne Winckel (PS) d.d. 20 juli 2011

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Maatschappelijke Integratie

Verplegend personeel - Tekort - Vervanging van verpleegkundigen die op het punt staan op pensioen te gaan - Werving in het buitenland - Kosten - Hulp aan nieuwkomers - Bekwaamheid

verplegend personeel
tekort aan arbeidskrachten
aanwerving
buitenlandse staatsburger
beroepskwalificatie

Chronologie

20/7/2011Verzending vraag
7/12/2011Dossier gesloten

Vraag nr. 5-2836 d.d. 20 juli 2011 : (Vraag gesteld in het Frans)

Volgens het Itinera Institute zou 25% van het verplegend personeel in de loop van de volgende jaren op pensioen kunnen gaan.

Er zouden in totaal 110.000 verpleegkundigen zijn in België. Dat betekent dat er ongeveer 27.500 werknemers zouden moeten worden in dienst genomen. Die toestand zou een gevolg zijn van de babyboom, die nu stilaan een "oma- of opaboom" aan het worden is.

De Nationale Federatie van Belgische Verpleegkundigen (NFBV) zou gekant zijn tegen personeelswerving in het buitenland en somt een aantal problemen op: bekwaamheid van de aangeworven personeelsleden, "invoervoorwaarden" van dat personeel, integratie in de werkteams,....

Bevestigt u die informatie? Is de werving van personeel in het buitenland de enige mogelijkheid om het tekort aan verpleegkundigen op te lossen? Is dit soort werving duurder? Welke steunmaatregelen zijn er voor de nieuwkomers? Zijn de verpleegkundigen uit andere landen van de Europese Unie even bekwaam als degenen die in België zijn opgeleid? Wat zijn de meest voorkomende problemen in een dergelijke situatie?