Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-2619

van Louis Ide (N-VA) d.d. 25 juni 2011

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Maatschappelijke Integratie

Test-Aankoop en de gevolgen van het openbaar maken van de cijfers omtrent ziekenhuishygiëne

consumentenorganisatie
ziekenhuis
infectieziekte

Chronologie

25/6/2011Verzending vraag
7/12/2011Dossier gesloten

Herkwalificatie van : vraag om uitleg 5-1102
Heringediend als : schriftelijke vraag 5-4170

Vraag nr. 5-2619 d.d. 25 juni 2011 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Screenen op ziekenhuisinfecties is van vitaal belang voor de kwaliteit van de gezondheidszorg. De zeer verdienstelijke sensibiliseringcamapgnes van de overheid worden nu door de commerciële kortzichtigheid van Test-Aankoop op losse schroeven gezet. De consumentenorganisatie mag namelijk dankzij een arrest van de Raad van State de cijfers aangaande de verspreiding van de ziekenhuisbacterie inkijken.

De campagne handhygiëne is niet wettelijk verplicht. Het merendeel van de ziekenhuizen - ook chronische en psychiatrische - ziekenhuizen doen er aan mee. Aangezien de controle op de ziekenhuishygiëne door de ziekenhuizen zelf gebeurt, bestaat de kans dat net de ziekenhuizen die degelijk registreren, veroordeeld worden door de publieke opinie als "slechte" ziekenhuizen. Ziekenhuizen die slecht of niet registreren kunnen dan bekend komen te staan als "goede" ziekenhuizen.

De campagne is een ideale sensibiliseringscampagne voor de ziekenhuizen maar dat heeft Test-Aankoop, met al hun expertise, dus duidelijk niet door. Volkomen terecht dreigen de ziekenhuizen het vertrouwen te verliezen in de goede relatie tussen de FOD volksgezondheid en de ziekenhuizen zelve. Ondertussen vraagt het WIV opnieuw deel te nemen aan een project rond Ventilator Associated Pneumonia (VAP) en een punt prevalentie studie inzake nosocomiale infecties. Wat zijn de garanties op de vertrouwelijkheid van gegevens?

Laat me duidelijk zijn. Ik ben niet tegen transparantie. Test-Aankoop beschikt gewoonweg niet over de nodige wetenschappelijke kennis om deze cijfers op een correcte manier te interpreteren. Indien deze wetenschappelijke kennis wel aanwezig was, had men door dat deze cijfers afkomstig van de campagne handhygiëne statistisch waardeloos zijn. Het enige wat Test-Aankoop nastreeft is het maken van een door het publiek makkelijk te verteren hitlist. Een vertekende hitlist.

Met haar houding beschermt Test-Aankoop de consument dus allerminst. In tegendeel, ze bemoeilijkt de strijd tegen de nosocomiale infecties. Gelukkig houdt de FOD Volksgezondheid voet bij stuk en zal ze hoogstens gegevens leveren die wetenschappelijk correct geduid worden. Doch los hiervan vind ik ergens dat er zich een probleem stelt.

Gaat de minister daarom akkoord met mijn visie dat bepaalde gegevens die in vertrouwen verleend worden voor wetenschappelijk doeleinden onder een statistisch geheim vallen zoals dit het geval is voor bepaalde data van het NIS?