Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-2087

van Fabienne Winckel (PS) d.d. 12 april 2011

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Maatschappelijke Integratie

Gezondheidszorgberoepen - Beroepskwalificaties behaald in een andere lidstaat van de Europese Unie (EU) - Erkenning - Behandeling - Vertraging - Maatregelen - Toepassing van de Europese richtlijn 2005/36/EG

beroep in de gezondheidszorg
medisch onderwijs
erkenning van diploma's
beginsel van wederzijdse erkenning
erkenning van getuigschriften van vakbekwaamheid
Europese Unie
richtlijn (EU)

Chronologie

12/4/2011Verzending vraag
7/12/2011Dossier gesloten

Vraag nr. 5-2087 d.d. 12 april 2011 : (Vraag gesteld in het Frans)

Het gebeurt dat Belgen een opleiding volgen in een andere EU-lidstaat en vervolgens de erkenning van hun beroepskwalificaties vragen om hun beroep in België te kunnen uitoefenen.

Sommige onder hen ontvangen na lang wachten een negatieve beslissing omdat de opleiding in het betrokken land niet voldoende overeenstemt met de opleiding die door de Belgische wetgeving is vereist.

Een Europese richtlijn schrijft nochtans voor dat wie in een lidstaat van de Europese Unie zijn diploma behaalt, de erkenning van zijn beroepskwalificaties in België kan vragen. Voor sommige kwalificaties is er zelfs een stelsel van automatische erkenning.

Voor de gezondheidszorgberoepen worden de erkenningsaanvragen behandeld door de FOD Volksgezondheid. Als de opleiding gevolgd in de andere lidstaat te zeer verschilt van de opleiding die in België vereist is, moet de FOD Volksgezondheid aan de aanvrager de mogelijkheid bieden om aan te tonen dat hij over de vereiste kennis en competenties beschikt door middel van een bekwaamheidsproef of een aanpassingsstage.

De wet van 12 februari 2008 tot instelling van een nieuw algemeen kader voor de erkenning van EG-beroepskwalificaties die richtlijn 2005/36/EG van het Europees Parlement en van de Raad van 7 september 2005 betreffende de erkenning van beroepskwalificaties omzet in het Belgisch recht, is evenwel niet van toepassing op een aantal beroepen. Het betreft de beroepen van arts, verantwoordelijk algemeen ziekenverpleger, tandarts, vroedkundige en apotheker. Voor de andere beroepen voorziet het koninklijk besluit tot uitvoering van de wet niet in compenserende maatregelen.

In 2010 kon de administratie een aantal aanvragen tot erkenning van beroepskwalificaties niet binnen de vooropgestelde termijnen behandelen. Bovendien zou ze, wanneer de erkenning werd geweigerd, de door de richtlijn en de wet voorziene compenserende maatregelen niet hebben voorgesteld.

1) Werden maatregelen genomen opdat de FOD Volksgezondheid conform de reglementering zou kunnen optreden?

2) Zullen beoefenaars van een niet-sectoraal beroep (arts, verantwoordelijk algemeen ziekenverpleger, tandarts, vroedkundige en apotheker), die een beroepsopleiding in een andere lidstaat hebben gevolgd, automatisch een erkenning krijgen, zoals de Europese richtlijn voorschrijft?