Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-2053

van Fabienne Winckel (PS) d.d. 7 april 2011

aan de staatssecretaris voor Sociale Zaken, belast met Personen met een handicap, toegevoegd aan de Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Maatschappelijke Integratie

Directie-generaal Personen met een Handicap - Evaluerende artsen - Medische onderzoeken - Dossiers - Toegang tot de gegevensbank van de directie-generaal - Project "medic-e"

gehandicapte
medisch onderzoek
elektronische overheid
invaliditeitsverzekering
Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid
dokter

Chronologie

7/4/2011Verzending vraag
6/6/2011Antwoord

Vraag nr. 5-2053 d.d. 7 april 2011 : (Vraag gesteld in het Frans)

Veel evaluerende artsen, belast met medische onderzoeken voor rekening van de Directie-generaal Personen met een Handicap (DGPH) van de federale overheidsdienst (FOD) Sociale Zekerheid maken geen deel uit van die overheidsdienst. Blijkbaar hadden ze geen toegang tot de gegevensbank van de DGPH, waarin de informatie met betrekking tot de sociaal verzekerden wordt bijgehouden, onder andere informatie over hun eventueel overlijden. Zo hebben familieleden van personen die een aanvraag voor een tegemoetkoming hadden ingediend na het overlijden van de betrokkene nog het bezoek gekregen van een evaluerende arts.

De burger gaat er nochtans van uit dat alle tussenpersonen die optreden voor rekening van de overheid op de hoogte worden gehouden van de wijzigingen in een dossier en dat die informatie effectief wordt verspreid. De evaluerende artsen moeten bijgevolg toegang hebben tot de gegevens van de DGPH.

De DGPH stuurde de aanvragen voor een medisch onderzoek normaal naar de medische dienst en ze werden dan omgezet in een dossier dat aan de arts werd bezorgd. Dergelijke zaken konden dus gebeuren wanneer het dossier vóór het overlijden aan de controle-arts werd overgemaakt.

De DGPH zou inmiddels het project "medic-e" ingevoerd hebben zodat elke communicatie voortaan per elektronische weg kan geschieden. Dankzij dit systeem zouden alle artsen toegang moeten hebben tot de informatie die opgeslagen is in de gegevensbank van de DGPH.

Bevestigt u deze informatie? Heeft het project "medic-e" effectief een einde gemaakt aan de fouten in de communicatie met de evaluerende artsen belast met medische onderzoeken voor rekening van de DGPH?

Antwoord ontvangen op 6 juni 2011 :

Het klopt inderdaad dat een deel van de medische evaluaties in het kader van de tegemoetkomingen voor personen met een handicap gebeuren door aangeduide artsen. Dit zijn artsen die in opdracht van de Directie-generaal personen met een handicap van de Federale overheidsdienst Sociale Zekerheid deze evaluaties uitvoeren, maar geen ambtenaar zijn.

Afhankelijk van het centrum en de plaats waar deze artsen werken hebben zij op dit ogenblik wel of niet toegang tot de gegevens van de kruispuntbank. De meeste artsen hebben wel toegang tot de gegevens van de kruispuntbank. Daar er in de meeste centra voorlopig met papieren dossiers wordt gewerkt is de informatie in deze dossiers niet altijd tiptop bijgewerkt.

Het invoeren van het elektronisch medisch dossiers en het consulteren van dit dossier via ehealth zal ervoor zorgen dat de gegevens waarmee alle artsen werken beter bijgewerkt zijn. Ik houd er nochtans aan op te merken dat er nog steeds een zekere tijd zal verlopen tussen het overlijden en het terugvinden van dit feit in de gegevens van de Kruispuntbank. Het EMD en medici over ehealth is nu reeds ingevoerd in het centrum te Hasselt, voor de dossiers van de provincie Limburg, de verdere informatisering van het medisch dossier gebeurt gefaseerd en het einde van dit proces is voorzien voor de herfst.

Om te vermijden dat deze pijnlijke en nutteloze huisbezoeken nog zullen voorkomen, zal de directie-generaal personen met een handicap van de Federale Overheidsdienst (FOD) Sociale Zekerheid, aan iedereen voor wie een huisbezoek gepland wordt een brief sturen, met de vraag de dienst te verwittigen wanneer de aanvrager in het ziekenhuis is en/of een huisbezoek niet meer nodig. Op deze manier hoopt de directie-generaal personen met een handicap van de FOD Sociale Zekerheid dat zulke bezoeken niet meer voorkomen.