Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-1980

van Bert Anciaux (sp.a) d.d. 4 april 2011

aan de staatssecretaris voor Maatschappelijke Integratie en Armoedebestrijding, toegevoegd aan de Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Maatschappelijke Integratie

Asielzoekers - Nakende opvangcrisis - Maatregelen en ontrading - Effect van de gebeurtenissen in Tunesië en Libië

politiek asiel
sociale voorzieningen
controle van de migraties
verwijdering
Dienst Vreemdelingenzaken
remigratie
Tunesië
Libië
asielzoeker

Chronologie

4/4/2011Verzending vraag
6/7/2011Antwoord

Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 5-1979

Vraag nr. 5-1980 d.d. 4 april 2011 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Momenteel bedraagt de bezettingsgraad van de opvangplaatsen voor asielzoekers bijna 97 %. Dit hoge cijfer maakt een voorspelling van een nakende crisis heel gemakkelijk. Onvermijdelijk belanden we weerom in een verhaal van overbezetting met alle gevolgen van dien: mensen op de straat, misschien inschakeling van hotels en alle ellende die we de voorbij maanden al zo vaak observeerden. De gebeurtenissen in Libië en Tunesië hebben hier ongetwijfeld hun effecten. Anderzijds wezen we de staatssecretaris al maanden geleden op het hoge risico dat er eind maart 2011 opnieuw een asielopvangcrisis zou ontstaan.

Asielmanager Peter De Roo spreekt over het dringend herbekijken van instroom- en ontradingcampagnes. Hij stelt ook vast dat in- en uitstroom onvoldoende op elkaar zijn geënt. Daarbij geldt een eenvoudige logica: de uitstroom moet groter zijn dan de instroom, anders vergroot het probleem systematisch. Voorlopig overwoekert de instroom.

Graag kreeg ik een antwoord op de volgende vragen:

1) Bevestigt de geachte staatssecretaris het nakende probleem en zullen we op heel korte termijn terug worstelen met een tekort aan opvangplaatsen?

2) Met welke concrete beleidsmaatregelen zal deze nakende crisis worden beheerst en opgelost?

3) Op welke wijze zal België erin lukken om de uitstroom groter te maken dan de instroom? Welke instrumenten zijn daartoe noodzakelijk en wanneer zullen deze werkzaam zijn?

4) In welke mate zullen de gebeurtenissen in Libië en Tunesië, onder andere zichtbaar door de invasie van het eiland Lampedusa, de instroom vergroten? Werden er hieromtrent Europese maatregelen genomen?

Antwoord ontvangen op 6 juli 2011 :

In antwoord op uw vragen kan ik u de volgende informatie meedelen:

Op 15 april 2011 heeft de regering een aantal bijkomende maatregelen uitgewerkt om het hoofd te bieden aan de aanhoudende instroom van asielzoekers.

Daarbij is vooral ingezet op het verkorten van de asielprocedure en het optimaliseren van de uitstroom.

Daarbovenop wordt het opvangnetwerk versterkt op bestaande sites (Poelkapelle, Bierset) en voor specifieke doelgroepen (Niet-Begeleide Minderjarige Vreemdelingen). Contracten met Openbare Centra voor maatschappelijk welzijn (OCMW's) voor lokale opvanginitiatieven worden uitgebreid (3 - 6 - 9 jaar contracten).

Wat de instroom en de uitstroom betreft, verwijs ik u naar mijn bevoegde collega, Staatssecretaris voor Migratie- en asielbeleid.