Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-1876

van Bert Anciaux (sp.a) d.d. 29 maart 2011

aan de minister van Binnenlandse Zaken

Aardbevingen - Gevaar in België en omstreken - Noodplan - Situatie van de kerncentrales

aardschok
waarschuwingsdienst voor aardbevingen
kerncentrale
burgerbescherming

Chronologie

29/3/2011Verzending vraag
7/12/2011Dossier gesloten

Heringediend als : schriftelijke vraag 5-4787

Vraag nr. 5-1876 d.d. 29 maart 2011 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Onze streken kennen geen traditie van zware aardbevingen, zeker niet in vergelijking tot andere landen en werelddelen die zich bevinden op de zogenaamde zware geologische breuken of de ring van vuur. Toch stellen experts dat er reële kansen bestaan dat ook wij door een grote aardbeving worden overvallen. Zeker de streek rond Bree, Roermond, Sittard, Aken en Keulen wordt gecatalogeerd als een actief tektonisch systeem. Deze situatie bestaat al 200 miljoen, en zal zo blijven. Dit zijn uitspraken van geologen van de universiteiten van Amsterdam en Aken. Het moment van zo'n eruptie valt niet te voorspellen. Toch komen ze voor, onder andere in 1692. Toen trof een aardbeving Verviers met een kracht van 6,2 op de schaal van Richter. Deze schok veroorzaakte veel schade in een ruime perimeter en bleek voelbaar tot in Groot-Brittannië.

De deskundigen verklaren eensgezind dat onze streken helemaal niet voorbereid zijn op dergelijke schokken. Onze huizen, nutsvoorzieningen, …, kunnen dergelijke aardbeving niet verwerken en zullen op dramatische wijze worden vernietigd, met desastreuze gevolgen.

Graag kreeg ik een antwoord op de volgende vragen:

1) Hoe evalueert de geachte minister de uitspraken van geologen dat ook onze streken meer dan theoretisch kunnen worden getroffen door ernstige aardbevingen?

2) Beaamt zij dat in zulk geval onze infrastructuur bijzonder kwetsbaar is en wellicht een ernstige beving, bijvoorbeeld zoals in 1692 te Verviers, niet kan weerstaan?

3) Beschikt ons land over enig noodplan in geval van een ernstige aardschok, waarbij men rekening houdt dat toevoer van gas, elektriciteit, …, voor grote delen in dit land totaal zal wegvallen? Zo ja, welke plannen? Zo niet, hoe verklaart zij de ontstentenis daarvan?

4) Deelt zij de mening van sommige geologen dat bij een ernstige aardschok in onze streken de kerncentrales van Doel niet worden bedreigd? In welke mate zijn de Belgische en nabijgelegen buitenlandse kerncentrales tegen dergelijke aardschokken beveiligd?