Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-1764

van Bert Anciaux (sp.a) d.d. 17 maart 2011

aan de vice-eersteminister en minister van Buitenlandse Zaken en Institutionele Hervormingen

China - Kinderhandel - Houding van België

China
mensenhandel
vrijheidsberoving
kind
internationale adoptie

Chronologie

17/3/2011Verzending vraag
7/12/2011Dossier gesloten

Heringediend als : schriftelijke vraag 5-4783

Vraag nr. 5-1764 d.d. 17 maart 2011 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Duizenden migrantenkinderen zijn in China ontvoerd uit kustplaatsen zoals Shenzhen, waar de bevolking explosief groeit. De meeste gestolen kinderen zijn jongetjes, omwille de grote voorkeur van de Chinezen. Ze worden soms voor duizenden euro verkocht, soms in Singapore, Maleisië en elders in Azië, maar veruit het meest in China. Dat gebeurt vooral op het platteland van Zuid-China, aan kinderloze of zoonloze mensen. Sommige kinderen verzeilen in gedwongen bedelarij. De Vrouwenfederatie voor China, de grootste niet gouvernementele organisatie (NGO) in China, stelt de laatste jaren een dramatische stijging van het aantal ontvoeringen van vrouwen en kinderen vast. Tussen januari en juli 2010, behandelden Chinese rechtbanken 1 200 gevallen van vermiste vrouwen en kinderen. Dit betekent een stijging van 45 % ten opzichte van 2009. De Chinese censuur laat zelden nieuws over ontvoeringen van kinderen door. Berichtgeving hierover vermeldt vooral de successen van de politie bij het opsporen van netwerken voor mensenhandel.

Een aantal afgevaardigden van de Nationale Volkscongres, dat begin maart 2011 in Beijing begon, wil een voorstel indienen om de kinderontvoeringen aan te pakken. De centrale regering in China lanceerde in 2009 een initiatief om kinderontvoeringen en mensenhandel tegen te gaan. Volgens de krant China Youth Daily, zijn tot dusverre 6 785 kinderen en 11 839 vrouwen uit de handen van mensenhandelaren gered. Maar toch blijft er veel kritiek op deze campagnes, vooral omwille hun inefficiëntie.

Critici vinden de straffen voor ontvoering en mensenhandel in China te laag. Iemand die een gehandicapte of kind dwingt om te bedelen, ondergaat maximaal drie jaar celstraf. Als de omstandigheden " ernstig " zijn, kan deze oplopen tot zeven jaar. Ontvoerders en mensenhandelaren riskeren celstraffen van vijf tot zeven jaar en een boete. Leiders van bendes, betrokken bij mensenhandel of ontvoering van vrouwen en kinderen, kunnen de doodstraf krijgen, evenals mensen die drie of meer vrouwen en kinderen ontvoeren of verhandelen.

Graag kreeg ik een antwoord op de volgende vragen:

1) Is de geachte minister op de hoogte van deze massale kinderhandel in China? Kan hij verzekeren dat deze kinderen ook niet naar Europa worden gevoerd? Worden onze adoptiekanalen met China voldoende onderzocht op kinderhandel?

2) Besprak hij de strijd tegen kinderhandel al met de Chinese autoriteiten?

3) Welke maatregelen namen België en de Europese Unie (EU) de voorbije jaren in de strijd tegen deze kinderhandel? Beschikken België en / of de EU over een actieplan voor de strijd tegen kinderhandel?

4) Beschikt hij over informatie over andere landen waar zich eveneens een ernstige kinderhandel ontwikkelt? Worden alle adoptiekanalen voldoende op kinderhandel onderzocht?