Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-1538

van Louis Ide (N-VA) d.d. 25 februari 2011

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Maatschappelijke Integratie

Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering (RIZIV) - Permanente audit - Dialyses - Cijfers voor 2010

Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering
geneeswijze
nieraandoening
officiële statistiek
geografische spreiding

Chronologie

25/2/2011Verzending vraag
21/10/2011Herkwalificatie

Geherkwalificeerd als : vraag om uitleg 5-1369
Heringediend als : schriftelijke vraag 5-3691

Vraag nr. 5-1538 d.d. 25 februari 2011 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Deze vraag herneemt de schriftelijke vraag nr. 4-7555 en verzoekt om meer recente informatie.

De permanente audit van het Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering (RIZIV) handelend over het eerste semester van 2007 maakt gewag van een stijging in de verschillende vormen van dialyse, uitgevoerd in Belgische ziekenhuizen, dialysecentra en bij patiënten thuis. Ik stelde reeds enkele vragen over de regionale opsplitsing van deze gegevens, vermits verschillende bronnen duidelijk stelden dat de hemodialyse populairder was in Franstalig België en dat de peritoneaaldialyse populairder was in Vlaanderen.

Het is belangrijk deze cijfers op te volgen om bepaalde patronen en trends te detecteren.

Daarom had ik van de geachte minister graag een antwoord gehad op volgende vragen. Graag had ik van de geachte minister ruwe cijfers, dat wil zeggen niet-gestandaardiseerde cijfers, gekregen. Dit is van belang om de evolutie in de tijd te kunnen volgen. Wanneer het RIZIV zou gaan standaardiseren kan ik niet meer vergelijken met voorgaande jaren. Bij standaardisatie moet men trouwens ook opletten welke factoren er in rekening gebracht kunnen worden.

1) Hoeveel bedroeg het gemiddeld forfait hemodialyse in het ziekenhuis per 1 000 rechthebbenden in respectievelijk Vlaanderen, Wallonië, Brussel en België, en dit in 2010?

2) Hoeveel bedroeg het gemiddeld forfait autodialyse in het ziekenhuis per 1 000 rechthebbenden in respectievelijk Vlaanderen, Wallonië, Brussel en België, en dit in 2010?

3) Hoeveel bedroeg het gemiddeld forfait peritoneaaldialyse in het ziekenhuis per 1 000 rechthebbenden in respectievelijk Vlaanderen, Wallonië, Brussel en België, en dit in 2010?