Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-1483

van André du Bus de Warnaffe (cdH) d.d. 24 februari 2011

aan de vice-eersteminister en minister van Buitenlandse Zaken en Institutionele Hervormingen

Resolutie 1325 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties ("Vrouwen, vrede en veiligheid") - Uitvoering - Budgetten in België - Methode - Rapport aan de Europese Unie - Belgische resultaten

gendermainstreaming
positie van de vrouw
rechten van de vrouw
gelijke behandeling van man en vrouw
vrede
participatie van vrouwen
conflictpreventie
VN-resolutie

Chronologie

24/2/2011Verzending vraag
1/6/2011Antwoord

Vraag nr. 5-1483 d.d. 24 februari 2011 : (Vraag gesteld in het Frans)

Op 31 oktober keurde de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties resolutie 1325 over vrouwen, vrede en veiligheid unaniem goed. Om de uitvoering van de resolutie te realiseren, heeft de Veiligheidsraad aan de lidstaten gevraagd een Nationaal Actieplan (NAP) uit te werken.

Een Belgisch nationaal actieplan werd opgesteld in 2008. Dat actieplan is transversaal en heeft betrekking op verschillende bevoegdheidsniveaus, waaronder het departement Buitenlandse Zaken.

Voortaan wordt het mogelijk de acties voor de uitvoering van resolutie 1325 te evalueren. Er moet immers een rapport worden bezorgd aan de Europese Unie om te onderzoeken welk deel van de begroting rechtstreeks aan resolutie 1325 wordt besteed en welke uitgaven een directe impact hebben.

Ter gelegenheid van de hoorzittingen in het adviescomité van de Senaat voor gelijke kansen voor vrouwen en mannen werden globale cijfers aangekondigd: in 2009 zou 31 miljoen euro rechtstreeks aan resolutie 1325 worden besteed.

1) Hoeveel wordt er besteed aan acties die rechtstreeks bestemd zijn voor de uitvoering van resolutie 1325 (los van de budgetten toegekend voor gendermainstreaming)? Om welke bedragen gaat het in het algemeen en per departement dat betrokken is bij de uitvoering van de resolutie (Buitenlandse zaken, Ontwikkelingssamenwerking,...)?

2) Wanneer zal het rapport over de uitvoering van resolutie 1325 aan de Europese Unie worden bezorgd?

3) Wat zijn de resultaten voor België?

4) Welke methode wordt gebruikt om de uitgaven te bepalen die rechtstreeks besteed worden aan de uitvoering van resolutie 1325, aan de uitgaven die een onrechtstreekse impact hebben en aan de uitgaven die te maken hebben met de gelijkheid tussen mannen en vrouwen in het algemeen?

Antwoord ontvangen op 1 juni 2011 :

1.Er zijn verschillende budgetten ter implementatie van resolutie 1325. Door de budgetlijn preventieve diplomatie en conflictpreventie werd er in 2009 en begin 2010 iets meer dan vier miljoen euro uitgetrokken ter financiering van projecten voor vrouwen, vrede en veiligheid in 14 landen. Het gaat hier enkel om projecten op basis van resolutie 1325 in de strikte zin.Voor de andere budgetten verwijs ik u door naar de bevoegde ministers van ontwikkelinggsamenwerking en defensie.

België gaf in totaal in 2009 – begin 2010 bijna 33 miljoen euro uit voor vrouwenprojecten in fragiele staten. Hier gaat het om projecten die ook onderwijs, economische “empowerment” en gezondheidszorg van vrouwen ten goede komen. Deze budgetten vallen onder ontwikkelingssamenwerking.

2. Het rapport voor de Raad van de Europese unie (EU) werd overgemaakt voor de zomer 2010. Het volledige EU rapport zal binnenkort verschijnen op de website van de Raad.

3. België behoort tot de leidersgroep van de EU inzake de implementatie van resolutie 1325: onze politieke dialogen, onze demarches, publieke statements alsook de trainingen voor het uitgezonden personeel en de financiering van projecten worden zeer gewaardeerd en werpen hun vruchten af. Wat betreft de vervrouwelijking van de diplomatie en de veiligheidssector kan er echter nog heel wat verbeterd worden, kan ik u melden dat België momenteel 11 % vrouwelijke ambassadeurs telt. Mijn diensten zijn echter al enige jaren bezig om inspanningen te leveren inzake het familiebeleid voor de mensen van de buitencarrière: dit leidt ertoe dat momenteel 40 % vrouwelijke stagiairs-diplomaten van start gaan in de carrière.

4. De methode om de impact te meten is eenvoudig af te leiden uit de resolutie 1325: de budgetten die vallen onder de resolutie zijn projecten en programma’s die directe en unieke impact hebben op vrouwen inzake vredesonderhandelingen, vredesprocessen, democratisering, ontwapening, ontmijning, de hervorming van de veiligheidssector (politie, justitie, leger) en de organisatie die slachtoffers van seksueel geweld in conflictgebieden bijstaan en opkomen voor rechten.

De andere programma’s die “gender” in het algemeen beogen, richten zich voornamelijk op gezondheidszorg, onderwijs en economische “empowerment” van vrouwen.