Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-1146

van Bert Anciaux (sp.a) d.d. 1 februari 2011

aan de minister van Landsverdediging

Bestrijding van piraterij - Operatie Ocean Shield - Deelname van Belgische soldaten - Kostprijs en resultaten

piraterij
NAVO
marine
veiligheid op zee
strijdkrachten in het buitenland

Chronologie

1/2/2011Verzending vraag
1/6/2011Antwoord

Vraag nr. 5-1146 d.d. 1 februari 2011 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Sinds augustus 2009 voert de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO) een operatie in het kader van de internationale strijd tegen de piraterij, met de naam Ocean Shield. België werkt hieraan actief mee, maar we beschikken over bijzonder weinig informatie over het verloop en de resultaten van onze deelname aan de operatie.

Daarom kreeg ik graag een antwoord op de volgende vragen:

1) Met welk mandaat opereren onze troepen in het kader van Ocean Shield?

2) Met hoeveel manschappen organiseert de NAVO Ocean Shield in de strijd tegen de internationale piraterij? Welke landen nemen hieraan deel, met hoeveel manschappen en welke vaartuigen?

3) Hoe evalueert de minister het verloop van de operatie Ocean Shield? Wat doet België concreet binnen dit kader en met welke resultaten? Hoeveel kapers werden door onze troepen tot op heden aangehouden en door een rechtbank berecht? Hoeveel rechtszaken zijn er hangende tegen piraten die ons leger aanhield?

4) Hoeveel heeft de deelname aan Ocean Shield tot op heden gekost?

5) Wie controleert en evalueert de deelname en de operatie? Wanneer legt de minister een, eventueel tussentijds, evaluatierapport voor aan het Parlement? Wat zijn volgens hem de vooruitzichten voor de operatie en de Belgische deelname eraan? Bestaat hierover een consensus binnen de ontslagnemende regering? Plant hij hierover een debat met het Parlement?

Antwoord ontvangen op 1 juni 2011 :

Het geachte lid gelieve hierna het antwoord te willen vinden op de door hem gestelde vragen.1.

a. Defensie levert geen eenheden voor deelname aan de NAVO antipiraterij operatie Ocean Shield.

b. Eén onderofficier maakt deel uit van de ingescheepte staf van de Operatie Ocean Shield van december 2010 tot mei 2011 en één officier zal eraan deelnemen van 7 juni tot 18 juli 2011. Hij zal aan boord een functie als “assistent battle watch officer” uitvoeren.

2.

a. Operatie Ocean Shield wordt afwisselend ingevuld door de “Standing NATO Maritime Group” (SNMG) 1 en 2.

b. Actueel wordt de operatie uitgevoerd door de eenheden van SNMG 2. In deze groep zitten:

- het Nederlands fregat DE RUYTER;

- het Turkse fregat GAZIANTEP;

- het Deens command and support schip ESBERN SNERE;

- de Amerikaanse destroyer LABOON.

3. Gezien er geen deelname is van Belgische eenheden aan deze operatie, maakt de Belgische Defensie geen detailanalyse van deze operatie.

4. De reële kostprijs in 2010 bedroeg 911 euro (berekening inzet van 27 december tot 31 december 2010). De geplande kostprijs in 2011 bedraagt 48  000 euro.

5. De operatie wordt gecontroleerd door de NAVO die deze zesmaandelijks evalueert. Een Belgische deelname aan een internationale militaire operatie, is steeds het gevolg van een Belgische regeringsbeslissing.