Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-11317

van Yoeri Vastersavendts (Open Vld) d.d. 2 april 2014

aan de vice-eersteminister en minister van Binnenlandse Zaken en Gelijke Kansen

de Bitcoin

Cel voor financiële informatieverwerking
deviezen
elektronisch betaalmiddel
handel in verdovende middelen
georganiseerde misdaad
virtuele munteenheid

Chronologie

2/4/2014Verzending vraag
28/4/2014Einde zittingsperiode

Herkwalificatie van : vraag om uitleg 5-4937

Vraag nr. 5-11317 d.d. 2 april 2014 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Bitcoin (afgekort BTC) is een nieuw soort valuta, dat in 2009 in de praktijk werd gebracht. In tegenstelling tot vrijwel elke andere valuta is er geen centrale database die de echtheid van de Bitcoins bepaalt. Het is een gigantisch gedecentraliseerd peer-to-peer (P2P) systeem, waarin transacties worden "beveiligd" door uitermate sterke cryptografie. De beperkte voorraad Bitcoins is één van de redenen waarom Bitcoins geliefd zijn door hun gebruikers: de wisselkoers kan niet worden verlaagd, zoals dat wel kan bij een gecentraliseerde munt door het bijdrukken van geld. Dagelijks wordt ongeveer 30 000 dollar uitgewisseld voor allerlei online aankopen. Bitcoins kunnen worden besteed op het internet zonder gebruik te maken van een bankrekening, waardoor accounts niet kunnen worden getraceerd. Omwille van die reden worden Bitcoins gebruikt voor illegale transacties, zoals op de online markt voor illegale drugs (bijvoorbeeld: Silk Road). Bitcoin is dus een anarchistische valuta, gebruikt voor anonieme transacties, en is volledig ontraceerbaar. Bitcoin valt onder de noemer "cryptocurrency".

In dit kader had ik graag volgende vragen voorgelegd aan de geachte minister:

1) Bent u bekend met het fenomeen "cryptocurrency", meer bepaald met de populariteit van Bitcoin als online betaalmiddel?

2) Hoe evalueert u de impact van deze manier van betalen, en de mogelijkheden die cryptocurrency biedt voor illegale online-markten? Wordt dit heden reeds opgevolgd en zo ja, door welke diensten?

3) Heeft u weet van het ontraceerbaar en anarchistisch karakter van het gedecentraliseerd P2P-systeem, en overweegt u de mogelijkheid tot nader onderzoek inzake de bestrijding van deze anonieme vorm van betalen? Kan u dit eveneens gedetailleerd toelichten?

4) Zijn er reeds dossiers lopende bij de Cel Financiële Informatieverwerking? Zo ja, om hoeveel dossiers gaat het en welke bedragen betreft het? Zo neen, waarom niet?

5) Werden virtuele munteenheden zoals Bitcoin reeds aangetroffen in onderzoeken naar drugshandel, wapenhandel of andere georganiseerde misdaad? Kan u toelichten naar aantallen en cijfers toe?