Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-11256

van Nele Lijnen (Open Vld) d.d. 18 maart 2014

aan de vice-eersteminister en minister van Binnenlandse Zaken en Gelijke Kansen

het gebruik van stealth-sms of spookberichten door de politie

politie
mobiele telefoon
misdaadbestrijding
mobiele communicatie

Chronologie

18/3/2014Verzending vraag
28/4/2014Einde zittingsperiode

Herkwalificatie van : vraag om uitleg 5-4802

Vraag nr. 5-11256 d.d. 18 maart 2014 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

In Nederland is er enige ophef over het gebruik van de zogenaamde stealth-sms of "spookberichten" door de politie. Critici stellen dat dit de politie de macht geeft om ieders gsm als een soort mini peilbaken te gebruiken zonder dat hiervoor een wettelijk kader bestaat dat de burger enige privacy biedt (er is slechts een intern reglement). De gebruiker van de gsm heeft geen weet van de verborgen sms, maar de gsm ontvangt de sms dus wel degelijk. Door de ontvangst van het bericht maakt de gsm contact met een lokale zendmast. De politie kan vervolgens bij een telecomaanbieder deze gegevens opvragen om zo redelijk precies te bepalen waar een verdachte zich bevindt. Een dergelijk spookbericht is slechts beperkt nuttig, maar bij meerdere berichten kan het bewegingspatroon van een individu wel degelijk gevolgd worden. In plaats van te wachten op een gsm-signaal van de verdachte zelf, verstuurt de politie zelf actief sms'jes. Tegenstanders van de techniek werpen verder op dat de Nederlandse politie deze techniek liever geheim had gehouden, en dat het gebruik ervan redelijk toevallig is uitgekomen.

Volgens critici moet de Nederlandse politie het gebruik van de stealth-sms vermelden als het gebruikt wordt als bewijs. In andere gevallen hoeft dit dus niet. "Daarbij blijkt dat de politie zich ook nog eens niet aan deze eigen regels houdt. In een aantal rechtszaken blijkt dat pas na goed onderzoek van advocaten de inzet van deze sms-berichten boven tafel kwam," aldus de Nederlandse organisatie Bits of Freedom.

Graag had ik de geachte minister volgende vragen gesteld:

1) Maakt de politie in België gebruik van deze techniek? Waarom wel of niet en kan u hierbij toelichten?

Indien neen, is het gebruik ervan reeds overwogen en wat vindt u ervan?

2) Indien de techniek reeds gebruikt wordt, hoe lang reeds en hoe vaak is ze al toegepast?

3) Indien de techniek reeds gebruikt wordt, door welk wettelijk kader wordt dit in ons land geregeld?

4) Indien de techniek niet toegepast wordt, is het technisch mogelijk en haalbaar om in de toekomst eventueel wel stealth-sms'jes te versturen?