Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-11135

van Gérard Deprez (MR) d.d. 18 februari 2014

aan de minister van Werk

het terugkeertraject naar werk van arbeidsongeschikte personen

arbeidsongeschiktheid
herintreding
invaliditeitsverzekering

Chronologie

18/2/2014Verzending vraag
28/4/2014Einde zittingsperiode

Herkwalificatie van : vraag om uitleg 5-4386

Vraag nr. 5-11135 d.d. 18 februari 2014 : (Vraag gesteld in het Frans)

Statistisch onderzoek geeft aan dat de kosten voor invaliditeit ten laste van de overheidsfinanciën in vijf jaar tijd met niet minder dan 1,3 miljard euro gestegen zijn.

Dit is het gevolg van de snel groeiende toename van het aantal werknemers die langdurig arbeidsongeschikt zijn.

In 2007 vertegenwoordigden 223.685 invaliden een uitgave van 2,389 miljard euro, tegenover 283.541 invaliden in 2012 voor een uitgave van 3,667 miljard euro.

Het percentage werknemers die arbeidsongeschikt zijn varieert aanzienlijk naargelang van de leeftijdscategorie. We stellen bijvoorbeeld vast dat één op de vier werknemers ouder dan 55 jaar arbeidsongeschikt is. Dit zijn trouwens maar gedeeltelijke  cijfers, vermits de ex-werklozen, die nu arbeidsongeschikt, zijn niet werden meegeteld. 

De vooruitzichten voor de komende jaren zijn even somber, zodanig zelfs dat het RIZIV verontrust is. Tot 2017 zouden er jaarlijks 15.000 eenheden bijkomen.

Deze toename is gedeeltelijk te verklaren door de toename van de actieve bevolking, de vergrijzing en het verhogen van de pensioenleeftijd. Uit een onderzoeksrapport van het RIZIV blijkt echter dat de stijging van het aantal arbeidsongeschikte werknemers hoofdzakelijk te wijten is aan nieuwe ziektebeelden die het gevolg zijn van psychische aandoeningen zoals stress op het werk, pesterijen, depressie en een gebrek aan interesse voor de uitgeoefende job.

De jongste jaren werden de criteria om een invaliditeitsuitkering te krijgen nochtans uitgebreid.

Ondanks de preventiemaatregelen om stress en burn-out  op het werk te voorkomen, lijken de cijfers niet te verbeteren. 

Volgens François Perl, directeur-generaal van de Dienst voor Uitkeringen van het RIZIV, is de preventie voor psychosociale risico’s op het werk ontoereikend. Nog steeds volgens hem kan een actiever beleid om personen die werkongeschikt zijn weer aan het werk te krijgen, vruchten afwerpen.

1) Mevrouw de minister, welke conclusies trekt u uit deze cijfers?

2) Hoeveel arbeidsongeschikte personen zijn opnieuw ingeschakeld in de arbeidsmarkt en is er samenwerking tussen de gewestelijke diensten voor arbeidsbemiddeling en het RIZIV?