Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-11127

van Fabienne Winckel (PS) d.d. 13 februari 2014

aan de vice-eersteminister en minister van Binnenlandse Zaken en Gelijke Kansen

Olympische Winterspelen van Sotsji - Belgische burgers - Veiligheid

Olympische Spelen
Rusland
terrorisme

Chronologie

13/2/2014Verzending vraag
28/4/2014Antwoord

Vraag nr. 5-11127 d.d. 13 februari 2014 : (Vraag gesteld in het Frans)

Op 7 februari zijn in Sotsji, in Rusland, de Olympische Winterspelen begonnen. Ze zullen duren tot 23 februari.

De pers bericht dagelijks over de opschudding rond deze spelen. In tegenstelling tot de sportieve en feestelijke sfeer die men zou kunnen veronderstellen, onderstrepen veel journalisten dat er terroristische dreigingen voor aanslagen zouden wegen op dit belangrijke sportieve evenement.

In het licht van die potentiële gevaren en dreigingen, hebben sommige landen de zaak zeer ernstig genomen. Ze hebben namelijk bijzondere maatregelen genomen en hun eigen veiligheidstroepen gestuurd om hun atleten naar Rusland te begeleiden.

Mevrouw de minister,

Ik zou graag weten wat België heeft gedaan. Werden er bijkomende inspanningen gedaan? Hoe zal de veiligheid van onze atleten, van de organisatoren maar ook van de Belgische journalisten die ter plekke zijn om verslag uit te brengen, worden verzekerd? Werden er over die veiligheidskwesties ontmoetingen of contacten met de minister van Binnenlandse aangelegenheden, Buitenlandse zaken, Landsverdediging en Sport georganiseerd? Worden er regelmatig contacten gepland tussen het BOIC, de Russische autoriteiten en de vertegenwoordigers van de Belgische ambassade? Kennen we het precieze aantal Belgische burgers die gedurende die twee weken ter plaatse zullen zijn? Zal er een lijst van personen met hun adres en verdere gegevens worden opgesteld?

Antwoord ontvangen op 28 april 2014 :

Voor Sotchi 2014 hadden de Russische autoriteiten een indrukwekkend veiligheidsdispositief in plaats gesteld onder meer ten gevolge van de recente aanslagen in Volgograd. Rekening houdend met de beperkte Belgische delegatie in Sotchi, in vergelijking met andere landen, was er geen specifieke ontplooiing van Belgische machten naar aanleiding van deze spelen.

Betreffende de veiligheid van de Belgische delegatie, de journalisten en de Belgische toeschouwers aanwezig in Sotchi was er gemeenschappelijk overleg met de Russische autoriteiten, het organiserende comité, de Belgische ambassade en het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC). De dagelijkse contacten met Sotchi lieten toe om de situatie ter plaats op regelmatige basis te onderzoeken teneinde de optimale veiligheid van het geheel van de aanwezige personen te verzekeren. Bovendien heeft ook OCAD (het Coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse) bijgedragen tot de evaluatie van de situatie gericht naar de aanwezigheid van de Belgen op de spelen met name evaluatie van de vluchten naar Rusland, vergaderingen tussen OCAD en hun homologen in het buitenland, briefings tussen OCAD, ADIV (Algemene Dienst Inlichtingen en Veiligheid), Staatsveiligheid, Buitenlandse Zaken, enz.

Er vonden voorafgaande contacten plaats tussen alle Belgische ministers bevoegd voor dit onderwerp.

Ik heb geen exacte cijfers betreffende het totale aantal Belgen aanwezig in Sotchi. Ter indicatieve titel kan ik stellen dat de delegatie enkele tientallen personen telde.