Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-10714

van Yoeri Vastersavendts (Open Vld) d.d. 2 januari 2014

aan de minister van Begroting en Administratieve Vereenvoudiging

Nationale Bank - Goudreserves - Dalende goudprijs - Eventuele verkoop

centrale bank
goud
schatkist
deviezenreserve
Eurosysteem

Chronologie

2/1/2014Verzending vraag
9/1/2014Antwoord

Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 5-10715

Vraag nr. 5-10714 d.d. 2 januari 2014 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

De Belgische goudvoorraad bij de Nationale Bank is in 2011 in waarde gestegen met meer dan 35%. In het totaal beheert de Nationale Bank 7,3 miljoen ons goud. De Belgische staat kan dit goud echter niet zomaar te gelde maken. Zij is gebonden aan afspraken binnen de eurozone en aan een verdrag met enkele centrale banken. Goudverkopen dienen naar verluidt te geschieden in onderling overleg. Het verdrag loopt tot augustus 2014. Sinds 2011 is de goudprijs echter dalende. Het risico bestaat dat tegen half 2014 de goudprijs verder daalt, wat nadelig is voor alle stakeholders, inclusief de aandeelhouders. Bovendien zullen mogelijkerwijs ook andere nationale banken aan de verkoperszijde staan.

Ik heb dan ook volgende vragen voor de geachte minister:

1) Kunt u gedetailleerd toelichten door welke verdragen de eventuele goudverkoop van de Nationale Bank gebonden is en kunt u expliciet de modaliteiten weergeven volgens dewelke een eventuele goudverkoop dient te verlopen en aan welke termijnen de Nationale Bank gebonden is indien zij een deel van de goudvoorraad zou verkopen?

2) Acht u het niet aangewezen, gezien de dalende goudprijs en gezien de noodzaak voor de overheid om te saneren, om een deel van deze goudvoorraad te gelde te maken?

3) Heeft de NBB zich ingedekt tegen een eventuele daling van de goudprijs? Zo neen, waarom niet? Zo ja, kunt u dit uitvoerig toelichten en aangeven of deze mogelijkheid reeds werd besproken met de regenten van de Nationale Bank?

4) Kunt u aangeven of er het laatste jaar enige transacties plaatsvonden rond de goudvoorraad van de NBB of om de waarde in te dekken? Kunt u desgevallend toelichten?

5) Kunt u aangeven of de NBB haar goudvoorraad heeft uitgeleend met het oog op het ontvangen van een vergoeding? Zo ja, welke operaties werden gehandhaafd of doorgevoerd en hoeveel bedroeg de vergoeding hiervoor op jaarbasis wat betreft de laatste drie jaar?

6) Hoeveel bedroegen de boekwaarde en de marktwaarde van de goudvoorraad op jaarbasis voor de jaren 2010, 2011, 2012 en 2013?

7) Bent u zinnens de NBB alvast te bevrijden van de verdragsverplichtingen om de handen vrij te hebben wat betreft het beheer van de goudvoorraad of toch alvast wat betreft een deel van de goudvoorraad? Hebt u hieromtrent reeds overlegd met de NBB en kunt u desgevallend de inhoud en de timing toelichten?

8) Hoeveel ons goud heeft de NBB heden in voorraad?

Antwoord ontvangen op 9 januari 2014 :

Ik verwijs het geachte lid naar het antwoord dat de minister van Financiën zal geven op deze vraag (Vraag nr. 5-10715).