Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-10580

van Inge Faes (N-VA) d.d. 10 december 2013

aan de vice-eersteminister en minister van Binnenlandse Zaken en Gelijke Kansen

Centrale dienst voor de beteugeling van de georganiseerde economische en financiële delinquentie - Tussenkomsten - Personeel - Budget - Cijfergegevens

georganiseerde misdaad
economisch delict
gerechtelijke politie
taalgebruik
geografische spreiding
officiële statistiek
gerechtskosten

Chronologie

10/12/2013Verzending vraag
28/4/2014Einde zittingsperiode

Vraag nr. 5-10580 d.d. 10 december 2013 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

De Centrale dienst voor de beteugeling van de georganiseerde economische en financiële delinquentie (CDGEFID) bij de directie van de bestrijding van de economische en financiële criminaliteit oefent een gespecialiseerde opdracht van de gerechtelijke politie uit betreffende supra-lokale, complexe en georganiseerde economische en financiële delinquentie met een maatschappij-ontwrichtend karakter. Het gaat hoofdzakelijk om witwassen, georganiseerde fraude, georganiseerde btw-fraude en daarbij ook vermogensonderzoek. Daarnaast gaat de aandacht ook uit naar misdrijven van voorkennis, beursmanipulaties, het onwettig aantrekken van spaargelden en EU-fraude. Tevens staat zij in voor opdrachten van conceptie, coördinatie en ondersteuning van de gedeconcentreerde gerechtelijke directies.

Bovendien kan zij rekenen op een aantal ambtenaren van de Federale Overheidsdienst (FOD) Financiën en een dataverwerkingsprogramma "IFI".

Teneinde de werking van deze dienst op dit vlak te kaderen in het opsporingsonderzoek en zijn actoren, had ik u reeds een schriftelijke vraag (nummer 5-7864) gesteld. In uw antwoord op deze vraag verwijst u naar een wetsontwerp betreffende de optimalisatie van de politiediensten en dat de Wet op de Geïntegreerde Politie gestructureerd op twee niveaus wijzigt en dat uw beleid in essentie steunt op de versterking en de verbetering van de werking van de gedeconcentreerde operationele politiediensten. De gevraagde cijfers worden echter niet gegeven.

Toch had ik graag volgende cijfers:

1) Hoe dikwijls werd in 2012 en 2013 de tussenkomst van deze dienst gevraagd? Wat is de geografische spreiding (arrondissementeel/provinciaal)?

2) Kunnen die gegevens worden uitgesplitst per soort tussenkomst, zoals hierboven beschreven?

3) Zijn aan deze tussenkomsten kosten verbonden in het kader van een gerechtelijk onderzoek? Worden deze aangerekend als gerechtskosten?

4) Kan u duiding geven over de samenstelling van deze dienst inzake opleiding en taalrol van het personeel?

5) Wat was in 2012 en 2013 het budget van deze dienst onderverdeeld in personeelskosten, werkingskosten en investeringen?