Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-10577

van Inge Faes (N-VA) d.d. 10 december 2013

aan de vice-eersteminister en minister van Binnenlandse Zaken en Gelijke Kansen

Directie van de bestrijding van de economische en financiële criminaliteit van de federale politie - Tussenkomsten - Personeel - Kosten - Budget - Cijfergegevens

officiële statistiek
geografische spreiding
huiszoeking
gerechtskosten
economisch delict
taalgebruik
gerechtelijke politie

Chronologie

10/12/2013Verzending vraag
28/4/2014Einde zittingsperiode

Vraag nr. 5-10577 d.d. 10 december 2013 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

De Directie van de bestrijding van de economische en financiële criminaliteit (DGJ/DJF/CDBV/Vervalsingen) is een centrale dienst van de federale gerechtelijke politie, financiële directie.

Bij huiszoekingen levert deze dienst een technische steun, zowel bij de voorbereiding, tijdens de huiszoeking als a posteriori, op het gebied van:

- Het nazien van de echtheid van documenten, bankbiljetten en muntstukken en vervalsing van diverse producten, zoals bv. luxe producten, kleding, werktuigen en geneesmiddelen;

- Het opsporen en ontmantelen van productieketens van die valse stukken.

Teneinde de werking van deze dienst op dit vlak te kaderen in het opsporingsonderzoek en zijn actoren, had ik u reeds een schriftelijke vraag (nummer 5-7867) gesteld. In uw antwoord op deze vraag verwijst u naar een wetsontwerp betreffende de optimalisatie van de politiediensten en dat de Wet op de Geïntegreerde Politie gestructureerd op twee niveaus wijzigt en dat uw beleid in essentie steunt op de versterking en de verbetering van de werking van de gedeconcentreerde operationele politiediensten. De gevraagde cijfers worden echter niet gegeven.

Toch had ik graag volgende cijfers:

1) Hoeveel keer werd in 2012 en 2013 deze dienst gevat? Hoe zit de geografische spreiding (arrondissementeel/provinciaal)?

2) Kan dit uitgesplitst worden per soort tussenkomst, zoals hierboven beschreven?

3) Zijn er aan deze tussenkomsten kosten verbonden in het kader van een gerechtelijk onderzoek? Worden deze aangerekend als gerechtskost?

4) Kan u duiding geven over de samenstelling van deze dienst wat personeel betreft, hun opleiding en hun taalrol?

5) Wat was het budget van deze dienst in 2012 en 2013 onderverdeeld in personeelskosten, werkingskosten en investeringen?