Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-10572

van Inge Faes (N-VA) d.d. 10 december 2013

aan de vice-eersteminister en minister van Binnenlandse Zaken en Gelijke Kansen

Scheepvaartpolitie - Opsporing van personen - Tussenkomsten - Kosten - Cijfergegevens

maritiem toezicht
politie
officiële statistiek
geografische spreiding
gerechtskosten

Chronologie

10/12/2013Verzending vraag
28/4/2014Einde zittingsperiode

Vraag nr. 5-10572 d.d. 10 december 2013 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

De scheepvaartpolitie (SPN) heeft voor de taak van opsporingen van verborgen personen, illegale immigratie, voorwerpen aan boord van voertuigen, schepen, containers en dergelijke meer, een aantal technieken en materiaal om zoekingen te verrichten, zoals bijvoorbeeld een X-ray scanner (cargoscan om illegalen op te sporen in vrachtwagens), een patrouillehond, een CO²-meter, een bio-radar (opsporen van mensen in cargo), een "snake eye" (maakt beelden in reële tijd in moeilijk bereikbare en ontoegankelijke ruimtes).

Teneinde de werking van deze dienst op dit vlak te kaderen in het opsporingsonderzoek en zijn actoren, had ik u reeds een schriftelijke vraag (nummer 5-7870) gesteld. In uw antwoord op deze vraag verwijst u naar een wetsontwerp betreffende de optimalisatie van de politiediensten en dat de Wet op de Geïntegreerde Politie gestructureerd op twee niveaus wijzigt en dat uw beleid in essentie steunt op de versterking en de verbetering van de werking van de gedeconcentreerde operationele politiediensten. De gevraagde cijfers worden echter niet gegeven.

Ten einde de werking van de SPN op dit vlak te kaderen in het opsporingsonderzoek en zijn actoren, had ik toch graag volgende cijfers gekregen:

1) Hoeveel keer werd de SPN in 2012 en 2013 gevat? Hoe zit de geografische spreiding (arrondissementeel/provinciaal)?

2) Kan dit uitgesplitst worden per soort tussenkomst?

3) In hoeveel gevallen was de tussenkomst succesvol?

4) Zijn er aan deze tussenkomsten kosten verbonden in het kader van een gerechtelijk onderzoek? Worden deze aangerekend als gerechtskost?