Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-10565

van Inge Faes (N-VA) d.d. 10 december 2013

aan de vice-eersteminister en minister van Binnenlandse Zaken en Gelijke Kansen

Spoorwegpolitie - Tussenkomsten - Budget - Cijfergegevens

Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen
politie
gerechtskosten
officiële statistiek
geografische spreiding

Chronologie

10/12/2013Verzending vraag
28/4/2014Einde zittingsperiode

Vraag nr. 5-10565 d.d. 10 december 2013 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

De spoorwegpolitie (SPC) is een gespecialiseerde politiedienst, belast met de veiligheid, de levenskwaliteit en de politionele steun in het raam van het transport van personen en goederen via het spoor. De spoorwegpolitie kan door haar expertise, terreinkennis en rechtstreekse contacten met de Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen (NMBS) en de Maatschappij voor het Intercommunaal Vervoer te Brussel (MIVB), steun bieden bij de voorbereiding en de uitvoering van doorzoekingen van de spoorweginfrastructuur en het Brusselse metronet. Daarnaast is er ook een specifiek team (Herscham) dat zich bezighoudt met de gemeenschap van de straatbewoners.

Teneinde de werking van de SPC op dit vlak te kaderen in het opsporingsonderzoek en zijn actoren, had ik u reeds een schriftelijke vraag (nummer 5-7910) gesteld. In uw antwoord op deze vraag verwijst u naar een wetsontwerp betreffende de optimalisatie van de politiediensten en dat de Wet op de Geïntegreerde Politie gestructureerd op twee niveaus wijzigt en dat uw beleid in essentie steunt op de versterking en de verbetering van de werking van de gedeconcentreerde operationele politiediensten. De gevraagde cijfers worden echter niet gegeven.

Alsnog had ik dus graag antwoord op volgende vragen:

1) Hoeveel keer werd het SPC gevat in 2012 en 2013? Hoe zit de geografische spreiding (arrondissementeel/provinciaal)?

2) Kan dit uitgesplitst worden per soort tussenkomst?

3) In hoeveel gevallen was de tussenkomst succesvol?

4) Zijn aan de tussenkomsten kosten verbonden in het kader van een gerechtelijk onderzoek? Worden die aangerekend als gerechtskosten?

5) Wat was het budget van de dienst in 2012 en 2013, onderverdeeld in personeelskosten, werkingskosten en investeringen?