Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-10559

van Fabienne Winckel (PS) d.d. 10 december 2013

aan de vice-eersteminister en minister van Binnenlandse Zaken en Gelijke Kansen

Algemene beleidsnota - Maatregelen inzake preventie en bescherming van handelaars - Geïntegreerd overlegplatform voor de veiligheid van de zelfstandigen - Werking - Stand van zaken

zelfstandig beroep
kleinbedrijf
criminaliteit
openbare veiligheid
misdaadbestrijding

Chronologie

10/12/2013Verzending vraag
24/2/2014Antwoord

Vraag nr. 5-10559 d.d. 10 december 2013 : (Vraag gesteld in het Frans)

Uw algemene beleidsnota 2013 omvat een geheel van acties en initiatieven om de burgers te beschermen tegen strafbare feiten en externe gebeurtenissen en rampen.

Eén van de initiatieven die inzake preventie en bescherming voor handelaars werden genomen, is het geïntegreerd overlegplatform voor de veiligheid van zelfstandigen.

Mevrouw de minister, ik had graag meer informatie over dit nieuwe overlegorgaan.

1) Is dit platform momenteel operationeel en onder welke vorm?

2) Wat zijn de werkingsmodaliteiten? Hoe wordt vergaderd en hoe vaak?

3) Wie coördineert de organisatie en hoe werkt het systeem?

4) Gaat het over één enkel platform of zal er opsplitsing komen naargelang van de sectoren en de regio's?

5) Werden er al prioriteiten bepaald?

6) Werden de maatregelen, de preventieadviezen en -instrumenten al aan de zelfstandigen voorgesteld?

Antwoord ontvangen op 24 februari 2014 :

1) Het geïntegreerde platform “veiligheid van de zelfstandige ondernemers” is vandaag nog steeds operationeel. Het platform strekt ertoe een samenwerking te garanderen tussen de relevante private of openbare partners teneinde de veiligheid van de zelfstandigen te verbeteren.

2) Het platform wordt twee tot drie keer per jaar georganiseerd op basis van een vastgelegde agenda. De agendapunten worden door de voorzitters van het platform vastgelegd. Op verzoek van één van de leden van het platform kunnen echter punten toegevoegd worden.

3) Het Voorzitterschap en het Secretariaat worden afwisselend verzekerd door de minister van Binnenlandse Zaken en de minister van Justitie. Dit platform bestaat uit de volgende permanente leden: minister van Binnenlandse Zaken, minister van Justitie, minister van Middenstand, minister van Economie, de Federale Overheidsdienst (FOD) Binnenlandse Zaken, FOD Justitie, College van PG, Federale Politie, Febelfin, Hoge Raad voor de Zelfstandigen en de KMO, VBO, Comeos, NSZ, Unizo, UCM, VOKA, BECI, UWE, Assuralia, VZW Veiligheid en Preventie.

4) Het is de bedoeling dat er één platform is. Een opsplitsing per regio of sector wordt heden niet opportuun geacht. Het is uiteraard echter wel mogelijk, dat er op thematische basis een subwerkgroep tijdelijk wordt opgericht, indien het platform dit noodzakelijk acht.

5) Prioritaire domeinen worden enkel gedefinieerd op tijdelijke basis, en de keuze hiervoor wordt dan ook weerspiegeld in de agendapunten. De domeinen die het grootste dreigingsbeeld vertoonden werden als prioritair weerhouden. Dit beeld is gebaseerd op zowel objectieve bronnen (zoals wetenschappelijke onderzoeken of statistieken) als op subjectieve bronnen (interpellaties van handelaars of zelfstandigen).

6) Enkele voorbeelden van acties die uit het platform voortkomen zijn bijvoorbeeld het ontwerp voor een retailinfonetwerk, een wetenschappelijk onderzoek naar gewapende overvallen op ondernemers, etc. Daarnaast heeft het platform ook een belangrijke rol als uitwisselingspunt voor informatie.