Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-10185

van Fabienne Winckel (PS) d.d. 23 oktober 2013

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Beliris en de Federale Culturele Instellingen

De verkorting van de verblijfsduur in de kraamkliniek

ziekenhuisopname
moederschap

Chronologie

23/10/2013Verzending vraag
28/4/2014Einde zittingsperiode

Herkwalificatie van : vraag om uitleg 5-3987

Vraag nr. 5-10185 d.d. 23 oktober 2013 : (Vraag gesteld in het Frans)

Moeder en kraamkind verblijven niet in alle landen even lang in de kraamkliniek. In het Verenigd Koninkrijk duurt dat verblijf maar 1,5 dag, in Denemarken 1,6 dagen en in Spanje 2,5 dagen. Met een verblijf van 4,5 dagen staat België aan de top van de Europese landen.

Tijdens de vakantie zijn verschillende stemmen opgegaan, waaronder die van een artsensyndicaat, om de te lange duur van de ziekenhuisopname aan de kaak te stellen. Volgens dat laatste zou een inkorting met één dag van de terugbetaalde verblijfsduur in de kraamkliniek een besparing van zowat 30 miljoen voor de socialezekerheidskassen mogelijk maken.

Een specifieke taskforce bij het RIZIV bestudeert trouwens het idee om voor de verblijfsduur in de kraamkliniek een norm op te leggen. U hebt die taskforce opgericht en hem gelast nieuwe besparingen in de sector van de gezondheidszorg uit te werken.

Het ziekenfonds Solidaris vestigt nochtans de aandacht op de absolute noodzaak om dat voorstel te verbinden aan een verplicht kraamzorgtraject dat waarborgt dat de zorg thuis wordt voorgezet en dat alle vrouwen eenzelfde zorgkwaliteit genieten.

Mevrouw de minister,

Wat is uw standpunt over de eventuele beperking van de verblijfsduur in de kraamkliniek? Heeft de taskforce u een omstandig advies over de kwestie bezorgd? Hoe wordt de thuiszorg in het buitenland ontwikkeld en georganiseerd, meer bepaald in de landen waar de ziekenhuisopname na de bevalling relatief kort is? Zal de Fédération Wallonie-Bruxelles betrokken worden bij de toekomstige besprekingen over het kraamzorgtraject voor de kraamvrouw die terug thuiskomt?