Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-10072

van Fabienne Winckel (PS) d.d. 10 oktober 2013

aan de minister van Financiën, belast met Ambtenarenzaken

de berekening van de vrijstelling van de bedrijfsvoorheffing voor ontslagen personeelsleden

ontslag
belastingontheffing
loonbelasting

Chronologie

10/10/2013Verzending vraag
14/11/2013Antwoord

Herkwalificatie van : vraag om uitleg 5-3646
Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 5-10071

Vraag nr. 5-10072 d.d. 10 oktober 2013 : (Vraag gesteld in het Frans)

Er wordt mij gevraagd welk gevolg er is gegeven aan mijn schriftelijke vraag van 1 februari 2012 over een technische kwestie. Tot op heden heb ik nog steeds geen antwoord van u ontvangen.

Ik breng dit onderwerp opnieuw ter sprake teneinde een duidelijk en volledig antwoord te krijgen, dat ik zelf aan de betrokken personen zal overbrengen.

Dit was het onderwerp van mijn vraag:

In het fiscale gedeelte van het vorig interprofessionneel akkoord 2011-2012 stond een maatregel die een beperkte belastingvrijstelling op ontslagvergoedingen van werknemers of bedrijfsleiders toekent ingeval van ontslag vanaf 1 januari 2012.

De uitvoeringswet van dit akkoord voert dus een gedeeltelijke vrijstelling van de bedrijfsvoorheffing in op bezoldigingen tijdens de gepresteerde opzegtermijn en op verbrekingsvergoedingen.

De vrijstelling van de bedrijfsvoorheffing moet evenwel aan verschillende voorwaarden beantwoorden. Ze wordt verleend als het ontslag wordt betekend na 1 januari 2012, als het een werknemer of een bedrijfsleider in loonverband betreft, als het arbeidscontract voor onbepaalde duur werd gesloten, als het arbeidscontract door de werkgever werd verbroken, en als de ontslagen werknemer niet in aanmerking komt voor vervroegde pensionering of pensionering. Het contract mag niet opgezegd zijn tijdens de proefperiode of om zwaarwichtige redenen. Aan al die voorwaarden dient voldaan te zijn om recht te hebben op een vrijstelling.

Mijn vraag had betrekking op de berekeningsmodaliteiten voor die vrijstelling. Ik zou graag weten op welke manier de fiscale vrijstelling wordt berekend. Welke bedragen worden er vrijgesteld? Hebt u nieuws opgevangen vanuit de sector en in het bijzonder van de sociale secretariaten die de vrijstelling berekenen? Beschikt u over aanvullende informatie? Wat is de toestand?

Antwoord ontvangen op 14 november 2013 :

Ik verwijs het geachte lid naar de circulaire nr. Ci.RH.242/614.625 van 13 maart 2012. Deze circulaire beschrijft in detail de beoogde vergoedingen en bezoldigingen, de voorwaarden en begrenzingen en de aanrekeningsregels, en dit zowel voor de inkomstenbelasting als de bedrijfsvoorheffing. 

Deze circulaire bevat bovendien enkele voorbeelden die uitleggen hoe het totaal bedrag van de vrijstelling berekend wordt, inzonderheid wanneer zich meerdere opzeggingen in hetzelfde belastbaar tijdperk voordoen en/of wanneer de betaling van de vergoedingen of bezoldigingen voor gepresteerde opzegtermijn over meerdere belastbare tijdperken gespreid is. 

De administratie werkt in dit verband regelmatig samen met de Unie van Sociale Secretariaten.