Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-10053

van Jean-Jacques De Gucht (Open Vld) d.d. 8 oktober 2013

aan de vice-eersteminister en minister van Buitenlandse Zaken, Buitenlandse Handel en Europese Zaken

Democratische Republiek Congo - Ontwikkelingshulp - Europese Rekenkamer - Risico op corruptie - Maatregelen

Democratische Republiek Congo
ontwikkelingshulp
Europese Rekenkamer
bilaterale hulp
corruptie

Chronologie

8/10/2013Verzending vraag
3/12/2013Antwoord

Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 5-10054

Vraag nr. 5-10053 d.d. 8 oktober 2013 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

De afgelopen jaren is minstens 1 miljard euro aan EU-steun verloren gegaan in de Democratische Republiek Congo (DRC). Dat meldden controleurs van de Europese Rekenkamer in Luxemburg gisteren in een rapport. De controleurs hebben 16 verschillende projecten geëvalueerd die tussen 2001 en 2013 plaatsvonden in Congo, ter waarde van ongeveer 1,9 miljard euro. Minder dan de helft van de projecten voldoet aan de verwachtingen. Bovendien zouden de resultaten van projecten die wel tot resultaten hebben geleid, na het afloop van het project weer verdwijnen. Duurzaamheid is een onrealistisch perspectief in de meeste gevallen. Eén van de hoofdoorzaken is het systematisch onderschatten van het risico op corruptie door de Dienst voor extern optreden van de Europese Unie (EU).

Ik heb dan ook volgende vragen:

1) Hoe gaat u in de lopende programma's concreet anticiperen op bilateraal vlak op het risico op corruptie? Hoe komen we tot een "zero tolerance" wat corruptie betreft? Kunt u dit zeer concreet toelichten?

2) Kunt u getailleerd per lopend en nog te implementeren ontwikkelingsproject van ons land in Congo aangeven welke concrete maatregelen u heeft getroffen naar aanleiding van dit rapport om de corruptie definitief de wacht aan te zeggen?

3) Wat is het jaarlijkse totaalbedrag van ons land aan bilaterale ontwikkelingshulp voor Congo?

4) Hoe gaat u op Europees niveau inzake de lopende programma's concreet anticiperen op het risico op corruptie? Hoe komen we tot een daadwerkelijk "zero tolerance" wat corruptie betreft? Kunt u dit zeer concreet toelichten en aangeven welke concrete maatregelen zullen worden getroffen op Europees niveau om dergelijke verspilling van ontwikkelingsgeld in de toekomst toe te voorkomen?

5) Welke algemene maatregelen zal ons land nemen om in alle ontwikkelingshulp dossiers tot een daadwerkelijke "zero tolerance" te komen inzake corruptie?

6) Werden Belgische projecten in Congo aangetast door corruptie? Kunt u dit gedetailleerd toelichten? Welke stappen heeft u ondernomen om dit bedrag te recupereren en/of de schuldigen te laten vervolgen?

Antwoord ontvangen op 3 december 2013 :

Ik informeer het geachte lid dat zijn vraag onder de bevoegdheid valt van de minister van Ontwikkelingssamenwerking, de heer Jean-Pascal Labille.