Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-795

van Anke Van dermeersch (Vlaams Belang) d.d. 11 april 2008

aan de vice-eersteminister en minister van Justitie en Institutionele Hervormingen

Gevangenissen - Drugsgebruik door gedetineerden

strafgevangenis
verdovend middel
drugverslaving
handel in verdovende middelen

Chronologie

11/4/2008Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 15/5/2008)
8/10/2008Herkwalificatie

Doorverwezen aan : vraag om uitleg 4-468

Vraag nr. 4-795 d.d. 11 april 2008 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Enkele duizenden gevangenen of bijna 30% van de gevangenispopulatie is vertrouwd met illegale drugs, ondanks de talrijke inspanningen van interne en externe drugshulpverlening. Het druggebruik binnen de gevangenismuren kent blijkbaar een erg explosieve groei. Bovendien zit een aantal gedetineerden opgesloten wegens misdrijven op de drugswet, al dan niet in combinatie met andere delicten.

Vorming van penitentiaire beambten, epidemiologische onderzoeken, therapeutische werkgroepen en diverse overlegplatforms slagen er bijgevolg niet in deze onrustwekkende tendens te keren.

Penitentiaire beambten staan bij dit alles veelal machteloos. Systemen voor drugsdetectie blijven uit en het “ongestoord bezoek” is tot een smokkelsysteem bij uitstek uitgegroeid. Het hoeft geen betoog dat bijkomende maatregelen om deze tendens een halt toe te roepen, meer dan noodzakelijk zijn.

Daarom kreeg ik graag een antwoord op de volgende vragen:

1. Hoeveel gedetineerden zitten momenteel opgesloten wegens drugsgerelateerde criminaliteit? Wat is hun aandeel in de totale gevangenispopulatie?

2. Hoeveel drugsgebruikers en -verslaafden zitten momenteel in de gevangenis? Wat is hun aandeel in de totale gevangenispopulatie?

3. Boeken de diverse hulpverleningsprojecten wel (voldoende) succes binnen de gevangenismuren?

4. Bestaan er reeds afzonderlijke, drugsvrije gevangenisafdelingen? Wat is de totale capaciteit van deze secties?

5. Welke sancties worden genomen tegen gevangenen die betrapt worden op drugsgebruik?

6. Welke sancties worden genomen tegen drugssmokkelaars in de gevangenis?

7. Hoeveel gerichte drugscontroles werden het afgelopen jaar georganiseerd binnen de gevangenismuren (onder andere met speurhonden, …)? Graag een overzicht per gevangenis.

8. Hoeveel rapporten werden opgesteld naar aanleiding van drugsgebruik- of smokkel? Graag een overzicht per instelling.

9. Hoeveel dossiers werden aan het parket overhandigd? In hoeveel dossiers wordt er vervolgd? Uit wat bestaan deze vervolgingen?

10. Worden substitutiemiddelen toegekend in de gevangenissen? Zo neen, is de geachte minister van plan substitutiemiddelen toe te kennen?

11. Welke bijkomende initiatieven zal hij nemen om smokkel en gebruik van drugs in de gevangenissen tegen te gaan? Wanneer worden deze initiatieven eindelijk genomen?