Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-7221

van Paul Wille (Open Vld) d.d. 17 maart 2010

aan de minister van Justitie

Geïnterneerden - Begeleiding in gevangenissen - Gebrek aan opvang in instellingen - Incidenten

opname in psychiatrische kliniek
geestesziekte
psychiatrische inrichting
strafgevangenis
sociaal verweer

Chronologie

17/3/2010Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 15/4/2010)
6/5/2010Einde zittingsperiode

Vraag nr. 4-7221 d.d. 17 maart 2010 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

In 2006 verbleven nog 862 psychiatrisch geïnterneerden in onze gevangenissen, maar hun aantal is intussen fors gestegen, namelijk van 965 in 2007 over 994 in 2008 tot 1070 in september 2009. Verwacht wordt dat het aantal geïnterneerden zeker nog tot 2012 met enkele honderden zal toenemen.

Ook het aantal beschikbare plaatsen in de privé-instellingen is de laatste jaren drastisch afgenomen. Maar minstens zo opmerkelijk is het feit dat meer en meer instellingen automatisch elke geïnterneerde weigeren. Daardoor belanden ze sowieso in de gevangenis, waar ze in de meeste gevallen ook jaren blijven, zonder enige vorm van behandeling. Ze krijgen nauwelijks een psychiater te zien en worden rustig gehouden met medicamenten.

Een aantal gevangenissen in ons land beschikt over een speciale psychiatrische vleugel, maar ook die zitten intussen overvol, met alle gevolgen van dien. Het merendeel van de geïnterneerden belandt in een cel, waar ze samen met gewone gedetineerden worden opgesloten. En laat net dat de oorzaak zijn van extra spanningen en soms zelfs explosieve situaties.

De minister liet me in een antwoord op de schriftelijke vraag nr. 4-4390 al weten dat hij op de hoogte was van deze schrijnende situatie. Hij maakt zich echter sterk dat er in 2012 in Gent en Antwerpen nieuwe instellingen klaar zullen zijn.

Daarnaast trekt de regering de komende vier jaar telkens 3,82 miljoen euro extra uit om minder gevaarlijke geïnterneerden in private instellingen op te kunnen vangen.

Gelet op de bondige voorgaande schets, kreeg ik graag een antwoord op de volgende vragen:

1. Zijn cipiers opgeleid om met psychiatrisch gestoorden om te gaan? Zo ja, waaruit bestaat die opleiding? Meent de minister dat stoomcursussen "Hoe beter omgaan met geïnterneerden?" een goede en afdoende maatregel vormen?

2. Hoeveel geïnterneerden waren er in 2008, 2009 en eind februari 2010?

3. Is het juist dat veel instellingen weigeren om geïnterneerden op te vangen? Zo ja, waarom? Op basis van welke argumenten kunnen ze die opvang weigeren?

4. Welke initiatieven zijn genomen om die situatie te verhelpen? Wat zijn de resultaten ervan?

5. Hoeveel bezoeken aan psychiaters van geïnterneerden waren er in de Belgische penitentiaire instellingen in 2008 en 2009? Graag kreeg ik een duidelijk antwoord. Wat is de kostprijs hiervan en wie betaalt dit?

6. Heeft hij een idee van het exact aantal of percentage "normale" gevangen dat samen met een psychiatrisch geïnterneerde is opgesloten? Is hij het ermee eens dat deze combinatie waarschijnlijk de oorzaak is van het grootst aantal gewelddadige incidenten? Kan hij het aantal geregistreerde gewelddadige incidenten meedelen? Kan hij meedelen hoeveel gevangenen de laatste drie jaar omgekomen zijn in een gewelddadig incident met andere gevangenen of cipiers?

7. Wat vindt hij van de werking van de Commissie tot Bescherming van de Maatschappij, die zich om het half jaar over het lot van de geïnterneerden buigt? Is hij het ermee eens dat die commissie, gelet op de werkdruk, moeilijk correcte inzichten kan verwerven? Is hij het ermee eens dat er, zelfs als die Commissie een geïnterneerde gunstig evalueert, zelden een plaats kan worden gevonden in een instelling?

8. Hoeveel gevangenissen beschikken over een speciale psychiatrische vleugel?

9. Wanneer zullen de nieuwe psychiatrische instellingen in Gent en Antwerpen de deuren openen? Welke vertragingen kunnen nog de kop opsteken?