Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-7039

van Paul Wille (Open Vld) d.d. 2 maart 2010

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Maatschappelijke Integratie

Drugs - Testing - Proefprojecten - Stand van zaken

verdovend middel
giftige stof
drugverslaving
psychotropicum
bewustmaking van de burgers
kwalitatieve analyse
consumentenvoorlichting

Chronologie

2/3/2010Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 1/4/2010)
6/5/2010Einde zittingsperiode

Vraag nr. 4-7039 d.d. 2 maart 2010 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Uit zijn antwoord op de schriftelijke vraag 4-3593 bleek dat de geachte minister inzake proefprojecten rond drugstesting wacht op zowel het advies van andere ministers als van de politieke cel Gezondheid en de cel Gezondheidsbeleid Drugs(CGD). Zo zou "het voorstel van de Vereniging voor Alcohol en andere Drugproblemen (VAD) nauwkeurig bekeken worden tijdens volgende CGD, voorzien in september 2009".

Voorts stipuleerde de geachte minister: "De vertraging die dit dossier heeft opgelopen is toe te schrijven aan een gespannen pre-electoraal klimaat, wat niet gunstig is voor een dialoog. Dit soort initiatieven dient rustig bestudeerd te worden om zo de best mogelijke beslissingen te nemen. Ik zal momenteel geen standpunt innemen ten aanzien van dit pilootproject. Toch blijf ik gevoelig voor alle initiatieven die zouden kunnen genomen worden met het oog op het verbeteren van de zorgen bestemd voor de gebruikers van psychotrope substanties".

Gezien het voorgaande kader, kreeg ik graag een antwoord op de volgende vragen:

1. Hoever staat de geachte minister met de uitbouw van deze proefprojecten?

2. Wat zijn de adviezen van andere beleidscellen en ministers? Wat is het specifieke advies van de cel Gezondheidsbeleid Drugs? Waarom kennen de onderhandelingen rond deze testingproefprojecten een dergelijke vertraging?

3. Hoe verlopen de onderhandelingen? Is er al uitsluitsel rond de actieve deelnemers (preventiesectoren, labo's) aan deze proefprojecten? Is er al uitsluitsel over waar met die projecten wordt gestart? Hoeveel testingpunten zouden/zullen hierbij worden georganiseerd?

4. Welk type gebruikers wordt of zal worden beoogd, en hoe wordt of zal dit worden gecontroleerd?

5. Welk type of methodologie van testing zal worden gehanteerd?

6. Hoe wordt omgegaan met de wettelijkheid van de testing? Zijn al beleidsmaatregelen genomen om in drugscentra aan gespecialiseerde artsen een "testingmandaat" te geven? Zo ja, waar?

7. Wat is het budget dat voor deze proefprojecten wordt uitgetrokken?

8. Mochten de onderhandelingen met het maatschappelijk veld momenteel opgeschort zijn, wanneer zullen die worden hernomen?

9. Vindt de minister een dergelijk initiatief noodzakelijk? Zo ja, welke garanties kan zij geven dat deze proefprojecten effectief zullen worden georganiseerd?

10. Erkent zij dat de meerderheid van de hulpverlening en preventiesector een dergelijke testing steunt?

11. Welke maatregelen zijn genomen om de knelpunten in de samenwerking tussen parket, labo en het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid op te lossen? Is hierover overleg gepleegd? Is er een plan voor de optimalisatie van het systeem?