Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-6956

van Dirk Claes (CD&V) d.d. 12 februari 2010

aan de minister van Binnenlandse Zaken

Afghanistan - Inzet van Belgische politiemensen - Budget - Uitbreiding van politionele zendingen

Afghanistan
politiële samenwerking
politie
multinationale strijdmacht

Chronologie

12/2/2010Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 18/3/2010)
30/3/2010Antwoord

Herkwalificatie van : vraag om uitleg 4-1451

Vraag nr. 4-6956 d.d. 12 februari 2010 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Duurzame vrede en democratisch bestuur zijn niet mogelijk zonder de wederopbouw van het land, een betrouwbaar overheidsapparaat en de garantie op een veilige samenleving. Dat laatste kan maar worden gerealiseerd dankzij een goed uitgebouwde politiemacht. Tot op heden slaagt de Afghaanse politie door haar beperkte omvang, het ondermaatse opleidingsniveau en materiaal, de gebrekkige organisatie en de corruptie er niet in om de rechtsorde te handhaven. De Europese Unie (EU) is zich daarvan bewust en heeft daarom in mei 2007 beslist om een politiemissie naar Afghanistan te sturen. Die missie "EUPOL Afghanistan" is specifiek gericht op de hervorming van de politiediensten, de opleiding van politiemensen en de strijd tegen de drugshandel. Op 4 december 2009 heeft ook ons land beslist om twee politieagenten naar die missie te sturen.

1. Wanneer zullen die twee politiemensen effectief worden ingezet? Waar zullen zij worden gestationeerd ? In welke mate wordt samengewerkt met de ministerie van Defensie?

2. Is hierover al enig overleg geweest met de politietop en de vakbonden?

3. Welk budget heeft de geachte minister voorzien?

4. De Amerikaanse ambassadeur verklaarde afgelopen weekend dat ons land zich ook verdienstelijk kan maken door extra politiemensen in te zetten voor de opleiding en de training van de Afghaanse politie. Ook niet-gouvernementele organisaties (NGO) en experts verklaren dat het nodig is om extra mensen in te zetten. Waarom zendt de minister slechts twee mensen? Is ze van plan om in de nabije toekomst extra mensen te sturen?

5. In Nederland neemt de politie sinds 2001 op structurele basis deel aan internationale vredesmissies. De opleiding van politiediensten in een postconflictgebied is immers cruciaal voor de wederopbouw. Daarom legt men een jaarlijks budget vast voor de inzet van honderd politiemensen. Voorziet zij in de toekomst een gelijkaardig initiatief in België?

Antwoord ontvangen op 30 maart 2010 :

Het geachte lid vindt hieronder het antwoord op zijn vragen.

1. De beslissing om twee à drie politiemensen uit te sturen is een beslissing van de Belgische regering. De kandidaten kunnen zich na een interne selectie inschrijven voor een welbepaalde functie bij Eupol Afghanistan ter gelegenheid van de nieuwe Call for Contribution van de Europese Unie die deze maand plaatsvindt. De bedoeling is dat drie kandidaten door de selectie van de Europese Unie geraken, conform de beslissing van de Kern van 4 december 2009 (twee of drie politiemensen). Gelet op de selectieprocedure, kan de concrete ontplooiing van de geselecteerde politiemensen maar plaatsvinden in de loop van de maand mei. Binnen de Call for Contribution, zullen enkel de functies die overeenkomen met een ontplooiing te Kaboel of Kunduz, regio’s waar de Belgische militairen (binnen de schoot van ISAF) reeds aanwezig zijn, worden geambieerd. Een overleg vindt momenteel plaats met Defensie voor het verstrekken van een militaire opleiding aan de politiemensen (en de magistraat) voorafgaandelijk aan hun ontplooiing en voor het leveren van het gepaste materiaal dat hen moet toelaten om hen in dergelijke omgeving te functioneren.

2. Uiteraard wordt dergelijke beslissing niet genomen zonder overleg met de politie. Meer nog, de federale politie is net als andere betrokken departementen (Justitie, Buitenlandse Zaken, etc…) nauw betrokken in de besluitvorming over de deelname aan dergelijke missies. Dit door hun aanwezigheid binnen de overlegstructuur die de deelname aan de missies bespreekt en opvolgt. Ook werd voorafgaandelijk aan de beslissing bij de federale politie een technisch advies over de concrete ontplooiingsmodaliteiten van een eventuele missie in Afghanistan ingewonnen.

3. Er bestaat een financiële regeling voor dergelijke Europese missies die behoren tot het internationaal beleid dat België voert. Buitenlandse Zaken heeft hiervoor een budget (interdepartementale budgettaire provisie) voorzien. Het spreekt vanzelf dat een en ander ook gefinancierd wordt door de internationale organisatie die de missie inzet.

4. Eupol Afghanistan is niet de enige Europese missie waaraan politiemensen deelnemen. Zij zijn ook aanwezig in andere Europese missies, bijvoorbeeld in Congo, Kosovo, of Bosnië & Herzegovina. In het totaal zijn meer dan veertig politiemensen ontplooid in Europese missies. België beschikt op dit ogenblik niet over de mogelijkheid meer politiemensen te sturen naar het buitenland. Ik hoef u niet te zeggen dat onze politiemensen in de eerste plaats nodig zijn in eigen land om de veiligheid van de burgers te garanderen. De bijdrage van België aan deze internationale missies is overigens niet zo bescheiden, rekening houdend met de gebruikelijke parameters, namelijk, het BNP en de bevolkingscijfers.

5. Net zoals Nederland, neemt België al jaren deel op structurele basis aan het internationaal civiel crisisbeheer. Zo’n vijfenveertig politiemensen worden jaarlijks ingezet in de verschillende Europese missies die deel uitmaken van het Gemeenschappelijk Veiligheids- en Defensiebeleid van de Europese Unie. Binnenkort zal de Belgische strategie inzake civiel crisisbeheer, die ook de financiële regeling bevat, uitvoerig worden uiteengezet.