Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-6950

van Dirk Claes (CD&V) d.d. 12 februari 2010

aan de minister voor Ondernemen en Vereenvoudigen

Alcoholtests die men zelf kan uitvoeren - Onbetrouwbaarheid - Informatiecampagne - Andere maatregelen

verkeersveiligheid
bewustmaking van de burgers
alcoholisme

Chronologie

12/2/2010Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 18/3/2010)
19/3/2010Antwoord

Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 4-6951
Herkwalificatie van : vraag om uitleg 4-1452

Vraag nr. 4-6950 d.d. 12 februari 2010 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

De afgelopen maanden werd de consument weer om de oren geslagen met promotie voor alcoholtesters die overal in winkels en op internet te koop worden aangeboden. Vaak tegen spotprijzen, sommige testers kan men al voor een euro kopen. Diverse kranten meldden dat dit toestel een " must-have " is om de eindejaarsperiode goed door te komen.

Het toestel zou aangeven hoeveel promille alcohol een persoon in het bloed heeft en moet een signaal geven wanneer het wettelijke maximum wordt overschreden.

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat deze alcoholtesters echter allesbehalve nauwkeurig zijn. Het Belgisch Instituut voor de verkeersveiligheid (BIVV) probeerde eerder reeds enkele testers uit en bevestigde de barslechte kwaliteit van deze producten. Ook de minister voerde twee jaar geleden een onderzoek Daaruit bleek dat de problematiek ernstig is: uit een steekproef bleek dat maar liefst acht van de twaalf meettoestellen technische mankementen vertoonden.

De consument gaat er echter van uit dat al de meettoestelletjes door de overheid erkend zijn en neemt aan dat het resultaat van de meting correct is. In vele gevallen blijkt het toestel echter zelfs niet geijkt te zijn en kan er dus helemaal geen sprake zijn van een correct resultaat. De kans is groot dat heel wat automobilisten met een te hoog percentage alcohol in het bloed achter het stuur kruipen. Dit fenomeen is een bedreiging voor alle BOB- en sensibiliseringscampagnes.

Graag zou ik antwoord krijgen op onderstaande vragen:

1. Bent u op de hoogte van de verkoop van de zelftesters?

2. Heeft u recent testen laten uitvoeren op de kwaliteit van deze producten?

3. Bent u van plan maatregelen te nemen die de verkoop van onbetrouwbare toestellen tegengaat? Komt er een informatiecampagne die de bevolking wijst op de onbetrouwbaarheid van sommige testtoestellen?

4. Zijn er de afgelopen jaren effectief reeds alcoholtesters van de markt gehaald?

5. Bent u van mening dat de hype van deze alcoholtests een gevaar kan betekenen voor de verkeersveiligheid en het effect van de diverse BOB- en sensibiliseringscampagnes teniet doet?

Antwoord ontvangen op 19 maart 2010 :

Ik verwijs het geachte lid naar het antwoord van mijn collega de heer Etienne Schouppe, Staatssecretairs voor Mobiliteit.