Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-6826

van Dirk Claes (CD&V) d.d. 8 februari 2010

aan de minister voor Ondernemen en Vereenvoudigen

Namaakproducten - Inbeslagname - Evolutie - Maatregelen

namaak
douane
verbeurdverklaring van goederen

Chronologie

8/2/2010Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 11/3/2010)
26/3/2010Antwoord

Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 4-6825
Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 4-6827

Vraag nr. 4-6826 d.d. 8 februari 2010 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

In het kader van mijn werkzaamheden in de commissie voor de Binnenlandse Zaken en de Administratieve Aangelegenheden van de Senaat ontving ik graag een antwoord op volgende vragen:

1. Hoeveel producten werden de voorbije jaren (2007, 2008, 2009) in beslag genomen wegens namaak en gebrek aan certificaten van echtheid?

2. In welke categorieën zijn die in beslag genomen artikelen onder te delen?

3. Neemt de minister een bepaalde tendens in de namaakindustrie waar? Hoe is de situatie in de ons omringende landen?

4. Worden bijkomende initiatieven gepland om de namaakindustrie verder te ontmantelen en wat zijn hierbij de doelstellingen en prioriteiten?

Antwoord ontvangen op 26 maart 2010 :

1 & 2. Sinds 1 oktober 2007 zijn mijn inspectiediensten bevoegd voor de controle op namaak op basis van de wet van 15 mei 2007 betreffende de bestraffing van namaak en piraterij van intellectuele eigendomsrechten.

In 2008 werden door hen in totaal 140 133 namaakproducten van de markt gehaald, voor alle productcategorieën samen, met een geschatte marktwaarde van 2 669 617 euro. De artikelen kunnen op de volgende manier worden onderverdeeld:

In 2009 werden in totaal 230 987 namaakproducten van de markt gehaald, voor alle productcategorieën samen, met een geschatte marktwaarde van 4 429 114 euro. De artikelen kunnen op de volgende manier worden onderverdeeld:

De intellectuele eigendomsrechten die daarbij in opspraak komen, hebben voornamelijk betrekking op het merkenrecht. Maar vaak is er ook sprake van gelijktijdige inbreuk op verschillende rechten van intellectuele eigendom: merkenrecht gekoppeld aan tekeningen en modellen en auteursrechten.

Ik verwijs ook naar het antwoord dat gegeven zal worden door mijn collega’s, de vice-eerste minister en minister van Financiën en Institutionele Hervormingen en de minister van Binnenlandse Zaken, aan wie deze vraag eveneens werd gesteld.

3. Het is nog te vroeg om een analyse te maken over de tendensen op het gebied van namaak. In december 2009 werd de eerste plenaire vergadering gehouden van het Europees Observatorium voor namaak en piraterij. De noodzakelijke samenwerking tussen de bevoegde autoriteiten binnen elke lidstaat en het verzamelen van betrouwbare, uniforme en vergelijkbare statistische gegevens op Europees niveau zijn prioriteiten om best practices te kunnen identificeren en strategieën te definiëren. Het is eveneens essentieel het publiek te informeren en te sensibiliseren.

4. In België maakt de website van de Federale Overheidsdienst (FOD) Economie het mogelijk om online klacht in te dienen bij een van de bevoegde autoriteiten belast met de bestrijding van namaak en piraterij. Er worden sensibiliseringscampagnes (Fraud Prevention Month) en colloquia georganiseerd over welbepaalde onderwerpen (geneesmiddelen in november 2009, technologische producten in maart 2010). De strijd tegen namaak is een van de belangrijkste thema’s in de strijd tegen de economische en sociale fraude. De prioriteiten zijn te zoeken in de acties waarbij de verschillende bevoegde autoriteiten zullen samenwerken.