Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-6511

van Paul Wille (Open Vld) d.d. 15 januari 2010

aan de minister van Ontwikkelingssamenwerking

Israël - Nidal Community Development Center - Sluiting - Maatregelen

Israël
Palestijnse kwestie
ontwikkelingshulp

Chronologie

15/1/2010Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 18/2/2010)
22/2/2010Antwoord

Vraag nr. 4-6511 d.d. 15 januari 2010 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Onlangs heeft de Staat Israël, in verband met een zogenaamde " bedreiging van de openbare veiligheid ", het jongerencentrum Nidal Community Development Center (liggend in de christelijke wijk van de oude stad in Jeruzalem en beheerd door de Palestijnse niet gouvernementele organisatie [NGO] Health Work Commitees) gesloten. Dit centrum, dat wordt medegefinancierd door onder andere Franse, Italiaanse, Belgische en Catalaanse overheidsinstellingen, draagt bij tot het dynamiseren van verschillende activiteiten voor kinderen, jongeren en vrouwen. Een bijzonder belangrijke missie, die voorziet in een enorme leemte op dit gebied in het Arabische gedeelte van de stad.

Gezien het korte voorgaande kader, volgende vragen:

1. Over welke informatie beschikt de Europese Commissie?

2. Hoeveel Belgische financiële steun, zowel gouvernementeel als niet-gouvernementeel krijgt het Nidal Community Development Center? Kan de geachte minister hier duidelijke cijfers over geven?

3. Over welke informatie beschikt hij betreffende de situatie van de Nidal Community Development Center? Waarom werd dit gesloten?

4. Wat vindt hij van de sluiting? Is deze te rechtvaardigen?

5. Welke maatregelen denkt hij te nemen (in samenspraak met zijn collega, de minister van Buitenlandse Zaken) om te garanderen dat het Nidal Community Development Center met alle waarborgen zijn activiteiten weer kan opnemen?

Antwoord ontvangen op 22 februari 2010 :

1) Wij hebben geen zicht op de informatie waarover de Europese Commissie beschikt. Wel werd de situatie kort na de sluiting (15 juli 2009) aangekaart bij de Consul-Generaal van Zweden, die toen het Europees voorzitterschap had.

2) Het Nidal Center for Community Development wordt beheerd door Health Work Committees (HWC), een partner van de Belgische niet-gouvernementele organisatie (NGO) Steunfonds Derde Wereld waarvan DGOS een driejarenprogramma co-financiert. Binnen dit programma is Health Work Committees de partner voor de specifieke doelstelling “ het recht op gezondheid voor jongeren in Jeruzalem”. Het budget voor deze specifieke doelstelling bedraagt voor de jaren 2008-2010 508 730,00 euro, waarvan DGOS 80 % financiert, met name 406 984,00 euro en de NGO Steunfonds Derde Wereld zelf 20 %, met name 101 746,00 euro.

3) De NGO Steunfonds Derde Wereld heeft ons geïnformeerd over de sluiting van het Nidal Center for Community Development. De Israëlische overheid heeft het Nidal Center for Community Development gesloten op 15 juli 2009, eerst voor een maand, maar nadien verlengd tot 11 september 2010. De reden die wordt aangehaald is de veiligheid van Israëli’s.

4) Hoewel de sluiting van het Nidal Center voor Health Work Committees zeer vervelend is wegens administratieve en logistieke problemen, blijven de activiteiten (vormingen, bijeenkomsten, enz...) wel doorgaan, zij het op andere locaties.

België spreekt zich in deze niet uit over de appreciatie van “bedreiging van de openbare veiligheid”. De Europese Unie moet echter wel vaststellen dat Israël bijna systematische alle Palestijnse instellingen in Oost-Jeruzalem sluit. Dit is in tegenspraak met de verbintenissen uit de Roadmap van 2003 om die instellingen open te houden.

5) Kort na de sluiting is er contact geweest tussen Steunfonds Derde Wereld en de Belgische consul in Jeruzalem. HWC heeft ook beroep aangetekend bij de High Court tegen de sluiting. De organisaties van de civiele maatschappij oefenen ook druk uit, zowel via hun netwerken in Jeruzalem (Coalition for Jeruzalem, Civil Coalition for Defending the Palestinians’ Rights in Jerusalem, Palestinian NGO Network) als via de Europese partners van HWC (SFDW en Spaanse partnerorganisatie).

De Europese Unie en de rest van de internationale gemeenschap moet trachten Israël ervan te overtuigen dat deze Palestijnse instellingen helpen om een klimaat van vrede en verdraagzaamheid te scheppen. Jeruzalem heeft de roeping de hoofdstad van twee staten te worden, zo heeft de Europese Unie gesteld op 8 december 2009.