Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-6353

van Cindy Franssen (CD&V) d.d. 29 december 2009

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Maatschappelijke Integratie

Griep A/H1N1 - Vaccinatie - Toepassing van de derdebetalersregel

infectieziekte
voorkoming van ziekten
vaccinatie
ziekteverzekering
remgeld

Chronologie

29/12/2009Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 29/1/2010)
6/5/2010Einde zittingsperiode

Herkwalificatie van : vraag om uitleg 4-1289

Vraag nr. 4-6353 d.d. 29 december 2009 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Op 24 november 2009 werd er in de Senaatscommissievoor de Sociale Aangelegenheden een hoorzitting gehouden over de regeling van de derde betaler naar aanleiding van. de resolutie nr. 4- 1185/1 – 2008/2009 van senator Nahima Lanjri om het systeem uit te breiden.

Gezien de omzendbrief van het Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering (RIZIV) ter verduidelijking van de toepassing van dit systeem voor de griepvaccinatie net verschenen was, kwam deze specifieke problematiek ook even aan bod.

De heer De Ridder heeft toegelicht dat de omzendbrief louter een verduidelijking was van de interpretatie van de huidige wetgeving van de regeling derde betaler (RDB) en geen speciale regeling was voor de A/H1N1 vaccinaties. Volgens de heer De Ridder werd er dus geen onderscheid in behandeling gecreëerd door enerzijds de collectieve vaccinatie in lokale zorgpunten wel onder de toepassing van RDB toe te laten, en anderzijds bij de huisartsen in hun consultatiekabinet de RDB niet toe te laten, tenzij natuurlijk voor de nu reeds bestaande gevallen. Ook een vertegenwoordiger van het kabinet van de geachte minister bevestigde deze redenering.

Op verschillende plaatsen blijkt wel dat de ziekenfondsen de omzendbrief niet echt strikt toepassen en dat ze toch eerder gemaakte afspraken tussen de ziekenfondsen en de artsen uitvoeren door de prestaties die via het systeem RDB geleverd werden, integraal uit te keren aan de huisartsen.

1) Kan de geachte minister erkennen dat er verwarring kon ontstaan en dat er toch, ook bij ons in de Commissie voor de Sociale Aangelegenheden, een andere indruk gewekt was door te beklemtonen dat de vaccinatie gratis zou zijn? De huisartsenverenigingen bevestigen dat verschillende patiënten ook zonder geld naar de consultatie komen. Een RDB zou een ideale oplossing geweest zijn voor deze vaccinatiecampagne: minder praktische beslommeringen voor de huisarts en geen drempel voor de patiënt.

2) Kan er toch, op zijn minst voor de prestaties die tot nu toe reeds geleverd zijn via de RDB, een uniforme oplossing voorzien worden?