Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-626

van Dirk Claes (CD&V N-VA) d.d. 3 april 2008

aan de vice-eersteminister en minister van Binnenlandse Zaken

“Police-on-web” - Evaluatie - Uitbreiding

politie
gemeentepolitie
internet
vandalisme
overtreding
elektronisch document management
elektronische overheid

Chronologie

3/4/2008Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 8/5/2008)
4/7/2008Antwoord

Herindiening van : schriftelijke vraag 4-473

Vraag nr. 4-626 d.d. 3 april 2008 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Vanaf de opstart van de online webapplicatie “Police-on-web” zijn er reeds 1 412 klachten vastgesteld. Deze klachten behandelen voornamelijk de kleine misdrijven, zoals fietsdiefstallen en vandalisme.

Het hoofddoel van dit systeem was dat de mensen, voor kleine misdrijven, aangifte kunnen laten doen via de elektronische weg. Zeker in een periode dat de politiediensten klagen dat ze over te weinig middelen en vooral manschappen beschikken om hun taken naar behoren te vervullen, zou dit systeem het werk van vele politiediensten aanzienlijk kunnen verlichten.

Tegelijkertijd geeft het ook de mogelijkheid aan mensen die weinig tijd hebben om naar het politiekantoor te lopen, om toch een klacht in te dienen voor een bepaald misdrijf.

Ik ondersteun het initiatief dus zeker en vast, maar ik moet samen met u vaststellen dat het gebruik van deze applicatie niet meteen een groot succes is en tot nog toe niet in haar opzet slaagt.

Toch heeft dit project alles in zich om succesvol te zijn, maar ik ben ervan overtuigd dat een grondige evaluatie van het systeem en de communicatie hierrond – bijna een jaar na de opstart van het project – zich opdringt.

In de Kamer van volksvertegenwoordigers verklaarde de geachte minister, omtrent dit dossier, dat “indien het College van procureurs-generaal akkoord gaat, de toepassing zal worden uitgebreid naar andere categorieën van misdrijven”. Is het dan zijn bedoeling om het concept van de “Police-on-web” uit te breiden nog vooraleer er een evaluatie is gebeurd van de huidige werking?

- Welke maatregelen zijn en worden er bijkomend genomen om de online-applicatie “Police-on-web” bij het brede publiek bekend te maken?

- Is de geachte minister van mening dat een evaluatie van dit project gewenst is en indien ja, wanneer wordt deze evaluatie gepland en welke actoren zullen hierbij worden betrokken?

- Hoever staat het met de uitbreiding van de categorieën van misdrijven die via “Police-on-web” kunnen worden gemeld? Wie is er hiervoor vragende partij en steunt hij zelf de uitbreiding hiervan? Heeft hij reeds een antwoord ontvangen van het College van procureurs-generaal?

Antwoord ontvangen op 4 juli 2008 :

Het geachte lid vindt hieronder het antwoord op zijn vragen.

De applicatie « Police-on-web » werd pas in juni 2007 opgestart en is nog in volle opbouw. Vanuit technisch oogpunt werkt alles al zeer goed.

De campagne van Fedict om « Police-on-web » te promoten, zal dit jaar met een nog grotere intensiteit worden voortgezet.

Er zal ook sensibilisatie gevoerd worden via de politiezones, door het verspreiden van brochures en posters in de politiegebouwen. De middelen die de federale politie hiervoor gevraagd heeft, werden vrijgemaakt in de begroting van 2006 en 2007.

Bij de initiële roll-out werden 250 000 brochures (drieluik) en 25 000 posters (A4-formaat) verspreid over alle lokale politiezones. Deze posters en brochures zijn momenteel beschikbaar in alle politiezones. Daarnaast zijn ook nog 15 000 balpannen met het « Police-on-web » logo aangekocht. Deze dienen nog verspreid te worden.

De uitbreiding naar « vakantietoezicht », waarvan de nationale roll-out start in juni 2008 zal gepaard gaan met een nieuwe promotie. Ik gaf daaromtrent trouwens een persconferentie op 1 juli 2008. In samenwerking met de federale overheidsdienst Preventie en Veiligheid, het Fedict en de geďntegreerde politie zal een aangepast communicatieplan uitgewerkt worden. Dit omvat nieuwe brochures, posters en nodige persvoorstellingen.

Daarnaast blijven zowel medewerkers van politie en/of Fedict bereikbaar voor verschillende doelgroepen die een op-maat presentatie kunnen vragen. Ook zijn alle websites van de lokale politiezones en de respectievelijke portaalsites van de politie voorzien van de nodige linken naar « Police-on-web ». Aan de lokale overheden werd gewaagd om op hun websites of op die van de politiezone een link naar « Police-on-web » te plaatsen.

De procedure is nogal omslachtig, maar dat is noodzakelijk voor de correcte identificatie van de klager, om misbruiken te vermijden. De overheid kiest ervoor om consequent dezelfde procedure te gebruiken voor alle nieuwe systemen zoals « Police-on-web » en « Tax-on-web ».

Wanneer er in de toekomst meer gebruik gemaakt zal worden van de elektronische kaartlezer, zal de identificatie automatisch eenvoudiger worden.

Mits akkoord van het College van procureurs-generaal, mag nog een uitbreiding met bepaalde misdrijven verwacht worden.

Momenteel is het nog te vroeg voor een evaluatie. We zullen allicht moeten onderzoeken hoe we het systeem performanter kunnen maken op het vlak van de interactie tussen de politie en de burger.