Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-6035

van Paul Wille (Open Vld) d.d. 7 december 2009

aan de minister van Binnenlandse Zaken

Privé-detectives - Vergunningen - Aangifte van overtredingen aan het parket

toegang tot het beroepsleven
privédetective

Chronologie

7/12/2009Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 8/1/2010)
2/2/2010Antwoord

Herindiening van : schriftelijke vraag 4-4822

Vraag nr. 4-6035 d.d. 7 december 2009 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

De privé-detective is een persoon die je in groep of individueel inhuurt om bepaalde zaken te onderzoeken. Zij vergaren en analyseren gegevens om zo een misdrijf op te lossen of te voorkomen.

Het vergaren van gegevens gebeurt door het onderzoeken van open bronnen, statische of dynamische observatie of een gesprekken met personen. Die informatie uit de open bronnen zijn de dag van vandaag op het internet te vinden. Toch zijn meer intrusieve praktijken schering en inslag bij de dagelijkse werking van detectivebureaus.

Privé-detectives moeten een speciale vergunning aanvragen bij de minister van Justitie om hun diensten uit te voeren. Privé-detectives worden voor allerhande situaties ingehuurd.

De wet van 19 juli 1991 tot regeling van het beroep van privé-detective eist van wie de functie van privé-detective uitoefent dat zij de overtredingen die zij vaststelt aan het parket zou melden.

Gezien het korte voorgaande kader, kreeg ik graag een antwoord op volgende vragen:

Hoeveel vergunde recherchebureaus zijn er in België?

Hoeveel vergunningen voor recherchebureaus werden in 2006, 2007 en 2008 gegeven?

Hoe verloopt de procedure en de evaluatie alvorens een vergunning verkregen wordt?

Is de geachte minister bekend met het probleem van recherchebureaus die tussenpersoon zijn tussen informanten en politie?

Vindt hij dat de bureaus voldoende gecontroleerd worden?

Heeft hij enig idee van het aantal incidenten met dergelijke recherchebureaus in 2006, 2007 en 2008?

Is het zo dat deze bureaus effectief overtredingen melden aan het parket? Kan hij dit met cijfers staven? Zo niet, verzuimen deze bureaus aan hun aangifteplicht?

Antwoord ontvangen op 2 februari 2010 :

Het geachte lid vindt hieronder het antwoord op zijn vraag.

1. Alleen personen die opsporingsactiviteiten verrichten kunnen een vergunning bekomen als privé-detective. Dit geldt niet voor de recherchebureaus of andere opdrachtgevers waarvoor ze werken. Derhalve zijn het aantal recherchebureaus niet bekend.

In 2006 werden er 33 vergunningen als privé-detective verleend, 50 vergunningen in 2007 en 41 in 2008.

Momenteel hebben er 913 personen een vergunning als privé-detective.

2. Voor te beslissen over een vergunningsaanvraag wint de administratie het advies in van de Veiligheid van de Staat en van de procureur des Konings van de wettige hoofdverblijfplaats van de betrokkene.

3. Bovendien komt de kandidaat-detective pas in aanmerking voor een vergunning wanneer hij aan volgende vergunningsvoorwaarden voldoet:

- afwezigheid van bepaalde veroordelingen;

- onderdaan zijn van een lidstaat van de Europese Unie;

- de afwezigheid van onverenigbare activiteiten;

- geslaagd zijn in de beroepsopleiding;

- het respecteren van het tijdelijk overstapverbod tussen politie- en inlichtingendiensten en detective;

- 21 jaar oud zijn.

Daarnaast beschikt de minister van Binnenlandse Zaken, over een discretionaire bevoegdheid betreffende gepleegde feiten, die, zelfs als ze niet het voorwerp hebben uitgemaakt van een strafrechtelijke veroordeling, een ernstige tekortkoming van de beroepsdeontologie uitmaken en daarom raken aan het vertrouwen in de betrokkene.

4. Er zijn bij mijn diensten geen gegevens bekend van recherchebureaus die tussenpersoon zijn tussen informanten en politiediensten.

Zo’n praktijk is verboden. De wet van 1991 voorziet in maatregelen om informele informatiestromen tussen privé-detectives, politiediensten en inlichtingendiensten te vermijden.

5. Controles van de activiteiten van privé-detective zijn zeer moeilijk omdat een privaat opsporingsonderzoek heimelijk is en hij die er het voorwerp van is, meestal er ook onwetend over is. De betrokkene kan dan ook niet controleren of de privé-detective die over hem opsporingen deed, hierbij de wet respecteerde.

Daarom is het onder meer de bedoeling in de voorziene wetswijziging te voorzien in het autoregulerend effect en zal worden voorgesteld dat de naleving van de essentiële bepalingen uit de wet een op straffe van nietigheid vereiste uitmaakt.

6. Bij mijn diensten zijn de volgende zwaarwichtige incidenten, met een impact op de grondrechten van burgers, bekend:

2006: 1

2007: 4

2008: 5

2009: 8

7. De privé-detective moet feiten die wanbedrijven of misdaden uitmaken melden aan de procureur des Konings. Bij administratieve controles bij privé-detectives is gebleken dat hiervan veelal schriftelijke bewijzen voorhanden zijn. Er kan worden aangenomen dat deze verplichting in de regel wordt nageleefd.